HOOGEVEEN – Zaterdag 25 mei vindt de finale van het NK Schooldammen plaats in het Zuid-Hollandse Hoornaar. Dertig schoolteams uit het hele land strijden dan om het kampioenschap. Het team van 10-14 Hoogeveen is het enige Hoogeveense team dat zich wist te plaatsen voor de finale. Leerlingen Sebastiaan Diphoorn, Thomas Helder, David Peeneman, Hugo Roeten en Kian Rust én hun coach Marko Roeten zijn er helemaal klaar voor. Sebastiaan: “We hebben al een slimme tactiek bedacht om onze winkansen te vergroten. Maar die gaan we uiteraard niet verklappen!”

Schooldammen is een competitie waaraan basisscholen uit heel Nederland deelnemen. Eerder dit schooljaar begon het schooldamavontuur in het klaslokaal van 10-14 Hoogeveen. “Na een toernooi in de klas werden de vijf beste dammers uit onze klas geselecteerd voor het schooldamteam”, legt Thomas uit. Het team werd Hoogeveens kampioen en veroverde de derde plaats bij het Drents kampioenschap. Hugo: “Daarna mochten we naar de halve finale. We werden weer derde en dat betekent dat we naar de finale mogen. We hebben er veel zin.”

Tactiek
Ook coach Marko Roeten is klaar voor de finale: “Het is harstikke leuk om coach te zijn van zo’n enthousiast groepje leerlingen. Bij het schooldammen strijden vier spelers gelijktijdig tegen een team van vier anderen. Het zijn een-tegen-eenpartijen, maar als team willen we zo veel mogelijk punten binnenslepen. Daarom denken we samen goed na over hoe we onze vijf spelers het beste kunnen inzetten bij de verschillende partijen. Er komt dus ook best een stukje tactiek bij kijken.”

Nu al trots
“Deze week dammen we elke ochtend nog in de klas. Onze klasgenoten leven met ons mee. Bij het Hoogeveens kampioenschap kwamen veel klasgenoten kijken. Bij de finale niet denk ik, Zuid-Holland is een eind rijden”, zegt Kian. De fanatieke dammers gaan natuurlijk weer voor een podiumplaats, maar zijn tevreden met een plek in de top vijftien. David: “Vorig jaar eindigde team 10-14 Hoogeveen ergens onderaan de ranglijst. Dat willen we nu sowieso verbeteren. Maar eerlijk gezegd zijn we ook al best wel trots op onze finaleplaats. We gaan er een mooie dag van maken!”

Over 10-14 Hoogeveen
De leerroute 10-14 Hoogeveen is een samenwerking tussen het Roelof van Echten College en PricoH. “10-14 Hoogeveen geeft kinderen de kans om hun eigen leerroute te bepalen. We coachen hen in een vloeiende leerlijn van groep 7 naar begin klas 3 op het VO”, zegt Claudia de Grooth, juf bij 10-14 Hoogeveen. Binnen 10-14 Hoogeveen wordt de werkwijze weleens vergeleken met een auto. “Een leerling zit zelf achter het stuur, met de juf ernaast. Begrijpt een leerling iets al heel snel? Dan geeft hij of zij lekker gas. Wil de leerling nog iets langer stilstaan bij bepaalde lesstof? Dan trapt hij of zij even op de rem. Met elke leerling werken we aan een goede overstap naar klas 3 van havo of vwo, op het tempo en via de route die het beste bij hem of haar past.”

Geef een reactie