HOOGEVEEN – Het Radio Hoogeveen muziek- en info programma “van Muze tot Muziek” beleeft op zondag 4 augustus zijn duizendste aflevering. Presentator en samensteller Berend Heringa: “Ik heb ooit op een camping in Frankrijk tijdens de zomervakantie dit programma in de steigers gezet. De naam had ik natuurlijk uit de Ierse folk-cultuur kunnen halen, maar ik heb bewust gekozen voor een Nederlandse naam om zo breed mogelijk Folk uit diverse windstreken te laten luisteren”

Het programma draait inmiddels alweer bijna 18 jaar, in eerste instantie 1 maal per veertien dagen, daarna 1 maal per week een uur op de zondagmiddag tussen 12 en 13 uur. Een heerlijke tijd om uit te zenden, zo overdag willen best nog wel veel luisteraars de radio aanzetten, zeker op de zondag. Dat die luisteraars niet alleen in Hoogeveen wonen is duidelijk.

Berend Heringa: “Ik krijg mailreacties uit binnen- en buitenland over een enorme Ierse muziekcollectie kan beschikken mag duidelijk zijn door de variatie in zijn programma. In de begintijd was het zoeken naar een goed format, ik schreef alles uit, muziek werd erin gepast. Ik doe het nu door de ervaring live, ik grijp naar oude en ook heel veel nieuwe nummers, want ik krijg gemiddeld per maand zo’n tien cd’s opgestuurd. Vandaag de dag ook digitaal aangezien de verzendkosten bv uit de VS nogal aanzienlijk zijn. In totaal spreek je al gauw over bestand van een 15.000 tracks. Vlot omgerekend zo’n 1250 uitzenduren, een nieuwe 1000 uur is dus geen probleem. De informatie over de muziek en bijvoorbeeld ook de samenstelling van een agenda heeft veel tijd nodig”

Berend zal aanstaande zondag 4 augustus een speciaal jubileum programma samenstellen, waarin de keuze uit achttien jaar Irish/Celtic muziek uit vele landen voorbijkomen.

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: