HOOGEVEEN  – Vandaag werd in de VUE-bioscoop de 10de Hoogeveense editie van het Soroptimist Filmfestival voor Kinderen gevierd en keken ruim 1100 leerlingen een film met een boodschap. Tijdens de opening van het filmfestival door voorzitter Anita van de Laar werd benadrukt hoe belangrijk de rechten van het kind zijn. Voor de 10de keer is het gelukt om de kinderen een film te laten zien waar op school over gediscussieerd kan worden. Belangrijk bij deze discussie zijn altijd de kinderrechten. Hoe wordt in Nederland maar ook in de rest van de wereld omgegaan met kinderrechten. Wat vind jij van kinderrechten? Waarom vind jij dat kinderen rechten hebben? De deelnemende scholen vinden dit een belangrijk thema.

Spannende films
De films die de Soroptimisten deze keer geselecteerd hebben zijn voor groep 5/6 ‘Los Bando’ en voor groep 7/8 ‘Cloudboy: Geen saaie films, maar juist spannend! De film ‘Los Bando’ is een komische roadmovie met de rockband ‘Los Bando’. De band bestaat uit de tieners Grim en Aksel, en de 8 jarige Thilda, virtuoos op de cello. Ze reizen in een ‘geleende’ camper van zuid naar noord Noorwegen om daar deel te nemen aan een prestigieus, nationaal muziekconcours. Martin, rallyracer zonder rijbewijs, bestuurt de camper. Ze zijn vol goede moed vertrokken maar gaandeweg dient, naast een aantal bijzondere verrassingen, het ene probleem na het andere zich aan. Het wordt een race tegen de klok, waarbij het viertal aan ongeruste ouders en de politie probeert te ontsnappen.

De film Cloudboy gaat over de 12-jarige Niilas die al zolang hij zich herinnert bij zijn Nederlandse vader woont. Hij kent zijn Zweedse moeder nauwelijks. Deze zomer moet Niilas – tegen zijn wil in – naar Lapland afreizen waar zijn moeder en haar nieuwe gezin wonen tussen de Sami, een inheemse groep rendierherders. Ondanks een warm welkom keert Niilas in zichzelf. De enige die bij hem binnen kan dringen is zijn halfzus Sunna.

Bijzondere openingsact
De kinderen werden bij aankomst opgewacht door Kunst op Stelten. Deze steltlopers waren uitgenodigd om de 10e editie van het festival op te luisteren en de kinderen goed gemutst de zaal in te laten gaan. Dit werd op zeer ludieke wijze gedaan. De kinderen kregen een les over hoe ze zich moesten gedragen in de bioscoopzaal. In deze ‘opvoed’les werd gevraagd of ze hun haar wel hadden gekamd, of ze hun tanden wel hadden gepoetst en of hun schoenen wel goed gepoetst waren vanochtend? Na deze ‘les’ kwamen de kinderen vrolijk de zaal binnen.

In de zaal zaten de kinderen in opperste concentratie naar het filmdoek te kijken. De kinderen en docenten kwamen erg enthousiast uit de zaal. Beide films konden zeker de goedkeuring dragen.
Na afloop konden de kinderen met een pakje drinken en een lekkere koek op de fiets of met de auto weer naar school om daar nog na te praten over wat ze gezien hebben. Al met al kijken de leden van Soroptimistclub De Reestlanden tevreden terug op het 10-jarig jubileum.

School for Justice
Ook op andere manieren zetten De Nederlandse Soroptimistclubs zich in voor de rechten van het kind. Afgelopen jaar en ook dit jaar hebben de Soroptimistclubs samengewerkt met Free a Girl. Hun School for Justice is een programma waar minderjarige slachtoffer van commerciële seksuele uitbuiting worden opgeleid tot advocaat, journalist, juridisch maatschappelijk werker of politieagent om het systeem van binnenuit te veranderen en zo straffeloosheid rondom kinderprostitutie te bestrijden. Ook dit jaar is dit een belangrijk doel voor De Nederlandse Soroptimistclubs. Zij dragen ook dit jaar weer aanzienlijk bij aan het opleidingsprogramma van School for Justice

Foto: André Weima

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: