Hoogeveen – Met een zon overgoten dag, voor de boeg ging de 112-dag 2016 van start. Wethouder Erik Giethoorn gaf hier voor het startschot.

Opening Erik Giethoorn
Een van de jeugdbrandweerlieden had zich als slachtoffer laten gebruiken. Bij het zoeken van een vermiste persoon. Die in een stapel met pallets was verstopt. Een van de Reddingshonden “Sirius” “Moest een slachtoffer opsporen”. Onder commando van haar begeleider en naar enig speurwerk vond zij de vermiste. Het slachtoffer werd bevrijd. En de hond werd beloond voor zijn inzet. Na dat het slachtoffer werd afgevoerd met een ouderwetse ambulance uit de jaren 60, was de opening een feit.

Het modernste materieel
Het nieuwste van het nieuwste was ook aanwezig, een compleet ingericht opleidingsambulance-bus voor 6 slachtoffers. Die kan worden inzet in geval van grote calamiteiten. De bus is op dit moment de enige in zijn soort in Nederland.

De Waterleiding Maatschap Drenthe
de watermaatschappij was met veel water aanwezig voor de bezoekers van de 112 dag was dit geen overbodige luxe. Kinderen hadden de grootse lol met het spelen met water.

Jeugdbrandweer
Deze hield zich bezig met het versluiten voor de jeugd. Waar de brandweer liet zien hoe krachtig een straalwater uit een brandweerslang is en was.

De Brandweer liet zien hoe een auto werd geblust met een deken. Wat de laatste tijd zeer actueel is in Hoogeveen. Hier mee hoopt politie en justitie meerdere sporen veilig te kunnen stellen, om zo de brandstichters makkelijker op te sporen. Namelijk bij het plussen van water gaan er veel sporen verloren. En even later werd er nog een demonstratie “Vlam in de pan” gegeven door een van de vrijwillige brandweerlieden.

112dag-hgv-2016 (50)-1

Netwerkbeheerder Rendo, liet zien wat er gebeurde, als een kabel die onder spanning door geknipt werd. Met alle gevolgen van dien. Een enorme steekvlam met kans op een grote brand. Wat een enorme inpekt maakt bij het publiek.

Bevrijding na ongevallen
Op het plein voor het gemeentehuis werden één tweetal demonstraties gegeven. Eerst een situatie met een ongeval tot gevolg. Een automobiliste die een fietsster schepte. Door dat de bestuurster de stoeprand raakt, doordat ze onwel was geraakt. Door een gebrek aan insuline (suikerziekte). Werd er onmiddellijk 112 gebeld en gingen brandweer, ambulance en politie aan het werk om zo de slachtoffers veilig te stellen en eventueel af te voeren naar het ziekenhuis.

Reanimatie
De tweede oefening werd gehouden door Hart veilig Drenthe, zie hadden een reanimatie bij een slachtoffer die op straat werd aangetroffen. En moest worden gereanimeerd, enkele vrijwilligers van de stichting lieten zien hoe dit in werkelijk ging na dat 112 werd gebeld. En het ambulancepersoneel arriveerde en de reanimatie werd overgenomen.

112dag-hgv-2016 (96)-1

112 meldkamer
Tegen over het H-punt van Hoogeveen naast café De Schout in de Hoofdstraat, werd de 112 Meldkamer Noord-Nederland in al zijn fatsen getoond, met uitleg van de centralisten.

Aan de Raadhuisstraat stonden kraampjes opgespeld, waarvan onder andere het Rodekruis en stadstoezicht een onderdeel van waren. Iets verder op in de straat stonden de wagens van de brandweer, afkomstig van de Duitse brandweer. Samen met de Stichting Ambulance Wens Nederland. Die met een groep van 200 vrijwilligers dagelijks gratis een laatste wensen vervullen van niet mobiele terminale patiënten met behulp van speciaal daarvoor ontwikkelde ambulances.

De voorzitter
Met ruim 15.000 bezoekers spreekt het bestuur van de 112 dag Hoogeveen, “Over een geslaagde dag en een feestelijk karakter”.

‘’Ik ben er weer trots op met mijn medebestuursleden, dat we dit evenement weer op de kaart hebben gezet. Aldus voorzitter Rob Pot van de 112 dag Hoogeveen.
En alle bezoekers bedankt!!!!

112dag-hgv-2016 (133)-1 112dag-hgv-2016 (64)-1 112dag-hgv-2016 (61)-1 112dag-hgv-2016 (109)-1112dag-hgv-2016 (31)-1

Door Henk Boer

Geef een reactie