Hoogeveen – In seizoen 2016-2017 krijgen vijf zeer getalenteerde 17-jarigen een kans om een basisplaats bij HZVV-1 af te dwingen of om zich bij de 1e selectie te voegen. Deze vijf spelers, volgend seizoen allen officieel nog 2e jaar A-junioren, Jan Hup (nu al HZVV-1), Kelly Joao (nu al HZVV-2),

17 jarigen 6

Tim Mulder (HZVV-A1), Bas Schipper (HZVV-A1) en Daymen Doldersum (Pec Zwolle A1) hebben allemaal de ambitie om zich zo snel mogelijk in de basis te spelen. Naast de aanvulling met enkele specifiek geselecteerde talenten uit de regio is de technische commissie van HZVV er dus ook in geslaagd om de nodigde talenten te laten doorstromen.

Jan Hup was afgelopen seizoen al als 1e jaar a-junior toegevoegd aan HZVV-1. Hij heeft in diverse invalbeurten in HZVV-1 laten zien dat hij in de seizoenen bij FC Groningen naast voetbal, doorzettingsvermogen ook aan organisatietalent heeft gewonnen. Ondanks zijn jonge leeftijd is hij een coachende spelers die het beste tot zijn recht komt in de verdediging of als verdedigende middenvelder. Jan Hup heeft in de jeugd gespeeld bij Pesse en heeft in het verleden zelfs periodiek meegedaan aan de talententrainingen bij Ajax. Na mooie jaren in de voetbalschool van FC Groningen in de D-C-B-jeugdteams, kwam Jan vorig seizoen naar HZVV.

Kelly Fernando João is een bijzonder talent van HZVV. Het is seizoen 2007-2008 als deze ‘donkere parel’ in HZVV E8 komt spelen. Met zijn ouders is hij gevlucht uit het door burgeroorlog verscheurde Angola. Zijn vader had, doordat hij als kindsoldaat moest vechten, psychische klachten (PTSS) en dankzij veel inspanningen van de Hoogeveense bevolking en de ChristenUnie heeft het gezin sinds 2011 op humanitaire gronden een verblijfsstatus. Kelly maakt een vlotte carrière bij HZVV en wordt in de C-junioren gescout door de HZVV-voetbalpartner PEC Zwolle. Hij reist dagelijks en vol trots in zijn PEC-outfit met de trein van zijn ouderlijke huis in Hoogeveen naar het trainingscomplex van PEC. Toen hij in de zomer 2015 niet verder kon bij PEC stonden de betaalde clubs in de rij om hem in te lijven. Maar Kelly Joao keerde terug naar HZVV en ging als A-junior spelen in HZVV-2. Ook hij traint al regelmatig bij HZVV-1 mee en kende een paar goede invalbeurten. Mede daarom gaat hij komend seizoen als 17-jarig aan de slag bij HZVV-1.

De derde talentvolle spelers is jeugdspeler Tim Mulder. Hij maakte binnen het technisch beleid van HZVV (opleiden voor winnen) een sprintloopbaan mee. Als 15-jarige ging Tim van B1 al naar A1 en na twee seizoenen HZVV A1 krijgt hij nu, ook 17 jaar, een kans om zich nu te bewijzen in de voorbereiding bij HZVV-1. Tim is een sfeergevoelige nummer 10 met een bijzonder linkerbeen. Een speler met oog voor de ruimte en scorend vermogen. Hij kan, in één beweging, een medespeler vrij voor de keeper zetten, maar kan ook met bekeken schoten zelf het verschil maken. Hij zal moeten knokken voor zijn plek, maar deze ‘jongen van HZVV’ zal op handen worden gedragen door de trouwe supportersschare van HZVV. In de toekomst wordt hij gezien als de opvolger van Pim de Jonge die na dit seizoen vertrekt naar HHC-Hardenberg.

De selectie van HZVV wordt volgens jaar ook aangevuld met de 17-jarige en talentvolle keeper Bas Schipper. Ook een speler die op jonge leeftijd, van JVZ (jeugd van Zuidwolde) naar HZVV is overgestapt. Met Luuk Dorland (ook Zuidwolde) en Hidde Streutker (Pesse) komen dus alle keepers uit de regio Hoogeveen.

Last but not least krijgt ook de 17-jarige Daymen Doldersum de kans om zich zo snel mogelijk in de 1e selectie van HZVV te spelen. Daymen speelde al op 15-jarige leeftijd in het eerste van Sc Elim. Dit grote talent bleef ook niet onopgemerkt bij Pec Zwolle. Hier kreeg hij afgelopen jaar de kans om elke dag mee te trainen bij Pec Zwolle A1. Daymen heeft bij Pec Zwolle erg veel geleerd en wil dit graag bij HZVV-1 laten zien. Het voetbaltalent heeft Daymen niet van een vreemde. Ook zijn broer Mike komt volgend jaar over van Alcides Meppel naar HZVV-1 en zijn jongste broertje Jay speelt al bij HZVV in de C1. Dus wie weet spelen er over enkele jaren 3 broertjes Doldersum in het eerste van HZVV.
HZVV is erg blij dat het ingezette beleid om eigen opgeleide talenten zoveel mogelijk door te laten stromen en om talenten uit de regio aan zich te binden ook volgend seizoen een vervolg krijgt. Hieruit blijkt dat HZVV als opleidingsinstituut erg aantrekkelijk is voor eigen jeugd maar ook voor talentvolle voetballers uit de regio. Natuurlijk worden alle spelers ‘gecontroleerd’ op het DNA van de HZVV-familie en is plezier in het voetbal een vertrekpunt, maar HZVV wil ook presteren.

Door Henk Boer

Geef een reactie