HOOGEVEEN – Het Hoogeveen Schaaktoernooi staat dit jaar goeddeels in het teken van de jeugd. In de matches spelen het wereldtoptalent Alireza Firouzja uit Iran en de sterkste jeugdspeelster ter wereld Zahansaya Abdumalik uit Kazachstan (19) tegen respectievelijk Jorge Cori Tello en Jan Timman. Het grote Open toernooi kent vele jonge talenten uit Nederland, Duitsland en ook het land van wereldkampioen Magnus Carlsen, Noorwegen. Plaats van handeling is wederom het Hoogeveense raadhuis, van zaterdag 19 tot en met zaterdag 26 oktober.

Het 23ste Hoogeveen Schaaktoernooi heeft 237 deelnemers uit 22 landen op de lijst staan. De twee amateurgroepen en de Open groep beginnen op zaterdag 19 oktober. De amateurgroepen spelen één ronde per dag – de ene groep ‘s ochtends en de andere ‘s middags. De Open groep begint, net als de matches, om 14.00 uur (12.00 uur op de slotdag), maar kent op maandag 21 oktober twee ronden.
Het toernooi wordt op 19 oktober om 16.30 uur geopend in de White Box in het Postkantoor van Hoogeveen, door KNSB-voorzitter Marleen van Amerongen en Nederlands jongste grootmeester, tevens nationaal kampioen, Lucas van Foreest. Van Foreest geeft op de ochtend van de openingsdag ook de traditionele simultaan voor de jeugd bij McDonald’s in Hoogeveen. Daarna wordt in de White Box een jeugdtoernooi gehouden.

De topattracties van het Hoogeveen Schaaktoernooi zijn wederom de twee matches. Dit jaar speelt de 16-jarige Alireza Firouzja uit Iran, in wie velen een toekomstige kandidaat voor de wereldtitel zien, tegen de sterke 24-jarige grootmeester Jorge Cori Tello uit Peru. De Nederlandse topveteraan Jan Timman komt uit tegen de Kazachstaanse Zhansaya Abdumalik, die op haar 19de al dicht tegen de vrouwelijke wereldtop aan zit. De matches worden gespeeld over zes partijen; op woensdag 23 oktober hebben deze vier topspelers een rustdag.

In het Open toernooi zijn de Nederlandse grootmeesters Roeland Pruijssers, Jan Werle en Sipke Ernst op papier de sterksten. Zij krijgen concurrentie van de jonge Oezbeekse grootmeester Javokhir Sindarov, veteraan Oleg Romanishin uit de Oekraïne en nog vier andere grootmeesters, onder wie de Nederlander Harmen Jonkman. Ook de sterke jonge meesters Casper Schoppen (17 en Open Nederlands kampioen), Thomas Beerdsen, Liam Vrolijk (17) en Siem van Dael (15, tweede bij het EK tot 16 jaar) mogen niet onderschat worden. Daarnaast zijn er twee jonge Noorse talenten aanwezig: Tor Fredrik Kaasen (17), die op het recente EK jeugd tot 18 jaar gedeeld derde werd naast Vrolijk, en zijn jaargenoot Mads Vestby-Ellingsen.
In Hoogeveen zijn schakers uit de hele wereld actief. In het Open toernooi speelt bijvoorbeeld ook Erick Takawira uit Zimbabwe, voor de Amateurgroep I heeft zich onder anderen de Australiër George Morgan gemeld, en in de Amateurgroep II zal Ezekiel Masiko uit Oeganda uitkomen, evenals de huidige wereldkampioen dammen uit Rusland, Aleksandr Georgiev!

Bekende Nederlandse schakers zullen in de kantine van het raadhuis commentaar geven op de belangrijkste partijen. Daarnaast wordt dagelijks een uitgebreide blog bijgehouden over het toernooi op onze website: www.hoogeveenchess.nl, waar u ook terecht kunt voor nadere informatie.

 

Geef een reactie