NIEUWLANDE – Arnold Douwes een belangrijke verzetsstrijder uit Nieuwlande. Gedurende de oorlogsjaren zorgde hij voor veel onderduikplaatsen in zijn dorp Nieuwlande. Een van de belangrijkste onderduikplaatsen was onder het preekgestoelte in de voormalig Gereformeerde kerk (tegenwoordig Hersteld Hervormde Gemeente) aan de Johannes Poststraat Hij redde het leven van honderden Joden en tegen de regels van het verzet in hield hij een dagboek bij. ‘Het geheime dagboek van Arnold Douwes, Jodenredder’ is de titel van het boek. Douwes slaagde erin honderden Joden onder te brengen, totdat hij in 1944 werd opgepakt door de Gestapo.

“Hij is dan eigenlijk opgelucht. “Douwes werd dus opgepakt”, “Hij zat vast in de gevangenis in Assen. Douwes werd daar verhoord, maar vertelde niets. In december 1944 wordt Douwes bevrijd door het gewapend verzet. Daarna duikt hij tot de bevrijding van heel Nederland zelf onder. Na de oorlog emigreert Douwes naar Zuid-Afrika. Daarna vestigde hij zich in Israël. In 1999 overlijdt hij op 93-jarige leeftijd. De wekelijkse videorubriek Met Koopman op pad is samen met Leroy Engels (www.koopmanoppad.nl) naar de kerk gegaan om de onderduikersplaats een nader te bekijken en stil te staan bij 4 mei “dodenherdenking”.

Morgen zondag 5 mei, Bevrijdingsdag komt Koopman op pad met een feestelijk item “Circus Renz Berlin” die onlangs nog in Hoogeveen was. Ook het team Koopman op pad staat vanavond 2 minuten stil. U toch ook?

Geef een reactie