De voorbereidingen zijn inmiddels begonnen voor de speciale editie van de wielerronde van Drenthe 2023 die uit allemaal jubilea bestaat. De Albert Achterhes Profronde van Drenthe voor de mannen wordt volgend jaar voor de zestigste keer verreden. Daarnaast is het vrouwenwielrennen volgend jaar al 25 jaar aan de Ronde van Drenthe verbonden. Ook is er een jubileum in de gemeente Westerveld. Daar vindt voor de vijftiende keer de ‘Drentse 8’ voor vrouwen plaats.

Ooit begonnen als amateurkoers is de Ronde van Drenthe. In de loop der jaren uitgegroeid tot een echte wielerklassieker met vanaf 1995 ook de nodige (semi-)professionals aan de start. Albert Achterhes van de wielervereniging De Peddelaars uit Hoogeveen was de grote initiator. Plan is om een grote wedstrijd voor wieleramateurs van stad naar stad te organiseren. De koers ontleent zijn bekendheid vooral aan z’n keienstroken en de VAM-berg. Onder de winnaars bevinden zich vele bekende namen: Jurrie Dokter (in 1960 de eerste winnaar), Jan van Katwijk, Henny Kuiper, Dick en Erik Dekker, Jans Koerts, Andy de Smet, Allard Engels, Karsten Kroon en Edward Theuns.

Het echtpaar Femmy en Huub van Issum-Achterhes zet zich samen met een grote groep vrijwilligers vanaf. 1992 in voor de organisatie van ‘De kleine hel van het Noorden’, die tegenwoordig de 1.HC. status heeft. De inmiddels 82-jarige Femmy van Issum beloofde op het sterfbed van haar vader. Albert Achterhes goed op ‘zijn’ Ronde van Drenthe te passen. “Hij zou echt een gat in de lucht springen. Op z’n sterfbed zei hij: ga zo lang mogelijk door. Als je kan en probeer te bereiken wat er te bereiken valt. Mooi dat we volgend jaar de 60e editie mogen organiseren!”, aldus Van Issum.

Drenthe en vrouwenwielrennen zijn onafscheidelijk met elkaar verbonden. De organisatie begint in 1998 met een ronde voor vrouwen verreden onder de naam Novilon Eurocup. Die voortrekkersrol in het dameswielrennen levert vanaf 2007 allereerst een plek in de Wereldbeker. Op en vanaf 2016 behoort de ‘Ronde van Drenthe’ tot de World Tour. In Westerveld wordt er vanaf 2007 tijdens het Drents Wielerweekend gestreden in de ‘Drentse 8’. In beide koersen verschijnt de wereldtop aan de start. De vrouwen rijden volgend jaar op zaterdag 11 maart hun Miron Women’s WorldTour Ronde van Drenthe. Op vrijdag 10 maart draaien de vrouwen warm in en rond Dwingeloo.

De Ronde van Drenthe voor vrouwen en mannen start volgend jaar in Emmen. Een dat betekent dat naast de VAM-berg ook de Muur van Emmen in het parcours wordt opgenomen. Sinds 2018 rouleert de startplaats van de wielerronde. Emmen was toen de eerste stad, buiten Hoogeveen. Die het vertrek mocht organiseren en is nu dus opnieuw aan de beurt. De finish is zoals gebruikelijk in Hoogeveen.

Naast al deze jubilea is er ook nog eens voor de 25ste maal aandacht. Voor de breedtesport en staat de 25ste editie van de toerversie van de Ronde van Drenthe op het programma. Dat laatste betekent dat er ook voor de 25e keer aandacht is voor het goede doel; de afdelingen oncologie. Van verschillende Drentse ziekenhuizen en het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen.

Geef een reactie