HOOGEVEEN – Vandaag op 18 april vieren Wiendel en Janny Guichelaar hun 60-jarig huwelijk. Wiendel Guichelaar en Janny Zomer zijn allebei geboren en getogen in Hollandscheveld en gingen na dezelfde lagere school. Ze kennen elkaar dus al sinds de jaren 40 van de vorige eeuw.

Na de lagere school ging Wiendel naar de MULO. Daarna ging hij werken op de administratie van de firma Jan de Boer: een veelzijdig en groot bedrijf waar je van alles kon kopen. Zelfs alle zaken rond de emigratie naar Canada of Amerika heeft menig emigrant door dit bedrijf laten verzorgen.

Na hier een paar jaar gewerkt te hebben, moest Wiendel in militaire dienst en hij heeft toen in verschillende plaatsen in Nederland ‘gelegen’. Na deze periode ging Wiendel aan de slag bij Garage Zandman (Fiat dealer) in Zuidwolde als boekhouder, waar hij 4 jaar heeft gewerkt.

Na de lagere school ging Janny naar de huishoudschool. Daarna ging ze werken in Voorburg in een groot gezin. Ze zorgde daar voor de kinderen en het huishouden. Na een paar jaar verhuisde het gezin naar Zwolle en Janny verhuisde mee.

Hoe het begon.
In die periode moesten militairen zo af en toe nog op herhaling. Op een dag ging Wiendel met de trein naar de legerplaats en Janny naar haar gezin in Zwolle. Op het station raakten ze met elkaar aan de praat en het klikte meteen. Natuurlijk moesten er telefoonnummers uitgewisseld worden, maar geen van beiden had een papiertje bij zich. Een lucifersdoosje bracht uitkomst. Zo is het begonnen en al snel bracht de liefde Janny terug naar Hoogeveen waar ze ging werken bij bakkerij Blanken aan de Kerkstraat.

Hoe het verder ging.
Op 18 april 1961 zijn Wiendel en Janny getrouwd in het gemeentehuis van Hoogeveen en in de Chr. Ger. Kerk aan de Bentinckslaan. In een tijd van woningnood zijn ze gaan wonen op de bovenverdieping van het huis van moeder Guichelaar. Daar is de eerste dochter geboren. Daarna vond moeder Guichelaar een kleinere woning. Gelukkig konden ze toen verhuizen naar beneden. Kort daarna is de tweede dochter geboren. In deze periode heeft Janny het thuiswerk opgepakt: ze naaide vitrage en overgordijnen voor diverse meubelzaken in Hoogeveen. Op deze manier was ze thuis als de kinderen uit school kwamen.

Intussen werkte Wiendel bij Opel dealer Hartgers Autobedrijf in Hoogeveen als hoofd administratie en de laatste jaren als procuratiehouder: tegenwoordig noemen ze deze functie controller. Naast de hoofdvestiging in Hoogeveen was er ook een filiaal in Emmeloord, wat heel wat extra organisatie en reisbewegingen opleverde. Naast het werk heeft Wiendel veel avondcursussen gevolgd op administratief gebied en in de laatste jaren ook op automatiseringsgebied. Bij Hartgers heeft Wiendel gewerkt tot aan zijn pensionering: 37 drukke jaren met heel veel werkplezier. Naast deze werkzaamheden hebben ze allebei ook veel vrijwilligerswerk gedaan voor de kerk in bestuurstaken en bezoekwerk. Ook heeft Janny in het dagelijks bestuur van Woonzorgcentrum Olden Kinholt haar bijdrage geleverd.

Hoe het nu gaat.
Intussen zijn de dochters verhuisd naar Apeldoorn. Ook hun enige kleindochter woont in Apeldoorn. Dus het ritje Hoogeveen-Apeldoorn v.v. wordt regelmatig gemaakt. Zelf zijn ze eind augustus 2019 verhuisd naar een mooi appartement. Ze wonen daar met heel veel plezier. Janny is nog steeds druk met bezoekwerk, alleen in deze coronatijd is dat natuurlijk niet goed mogelijk. Wiendel verzorgt nog steeds het drukwerk van de kerk: hij doet dit werk al 18 jaar.

Burgemeester Karel Loohuis heeft hen per telefoon van harte gefeliciteerd met dit jubileum, want vanwege corona was een bezoekje niet wenselijk. Kerk en het geloof hebben Janny en Wiendel altijd als heel belangrijk ervaren en ze zijn dan ook heel dankbaar voor alles wat God hun gegeven heeft in deze 60 jaar.

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: