Hoogeveen – Al jaren is het een traditie om met de jaarwisseling vreugdevuren te ontsteken en carbid te schieten. Om onveilige situaties te voorkomen, moeten vreugdevuren vooraf aangemeld worden bij de gemeente. Dat kan nog tot en met 15 december. Na uw aanmelding bekijkt een medewerker van de gemeente samen met u of uw plannen aan de voorwaarden voldoen. Verder kan de gemeente Helpen in de vorm van bijvoorbeeld een container of een zandbed om schade aan het wegdek te voorkomen.

Vuurton
Ook dit jaar verstrekt de gemeente weer vuurtonnen. Het gaat om oliedrums met een inhoud van 200 liter. U leent de ton. De gemeente brengt de tonnen tussen kerst en oudejaarsdag bij u thuis en haalt ze begin januari weer op. Het aanmelden van een vreugdevuur of het aanvragen van een vuurton kan via de gemeentelijke website. Ga naar www.hoogeveen.nl en klik op Digitaal Loket. Zoek vervolgens in de productcatalogus met de trefwoorden ‘vreugdevuur’ of ‘vuurton’.

Carbidschieten en vuurwerk
Carbidschieten is geregeld in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Het is in principe verboden, maar tussen 31 december 10.00 uur en oudejaarsnacht 2.00 uur mag het wel zonder vergunning. De voorwaarden zijn dat bussen niet groter mogen zijn dan 50 liter en er niet mag worden geschoten binnen 75 meter van woningen. Voor het afsteken van vuurwerk gelden landelijke regels. Die regels zijn overigens dit jaar veranderd. Het kabinet heeft de afsteektijden voor vuurwerk verkort. Vanaf dit jaar mag vuurwerk alleen nog op oudjaarsavond worden afgestoken vanaf zes uur ´s avonds en niet meer vanaf tien uur ‘s morgens.

Diep gewortelde traditie
Minister Opstelten van Veiligheid en staatssecretaris Mansveld van Milieu willen zo de overlast en onveiligheid door vuurwerk verminderen, zodat voor meer mensen de jaarwisseling een feest kan zijn. De vuurwerktraditie in Nederland is diep geworteld. Daarom vond het kabinet een algeheel verbod op het kopen en afsteken van vuurwerk door particulieren te ver gaan

Door Henk Boer

Geef een reactie