Hoogeveen – Ab en Mieneke Talen-ter Burg (beiden 85 jaren jong) zijn op 10 september 2019 60 jaar getrouwd. Daarom bracht burgemeester Karel Loohuis op maandag 9 september een bezoek aan hen in hun flat aan de Markt, waar ze nu al ruim 10 jaar wonen.

Ze leerden elkaar kennen aan de Hoofdstraat, zoals toen zovelen. Ab geboren en opgegroeid in De Wijk en Mieneke geboren en opgegroeid in Hoogeveen.

Ab is begonnen als timmerman in Ruinerwold bij timmerfabriek en boomzagerij Smilde. Daarna heeft hij als bouwkundig tekenaar gewerkt bij architecten in Meppel en Hoogeveen en als bouwkundige is hij 20 jaar bij De Boer supermarkten in dienst geweest en is nu 25 jaar met pensioen.

Ab werkt nu als hobby bij Mieneke in de huishouding vertelt hij met een knipoog. Vroegere hobby’s waren fotografie (hij maakte zelf een vergrootapparaat en doka) en knutselen met elektronica. Alles maakte hij zelf. Mieneke heeft veel gewerkt bij haar thuis, bij de technische school en andere gezinnen, zelfs nog toen ze getrouwd was.

Elk jaar gingen ze op vakantie, meestal naar Ommen. De tent werd gebracht, want een auto hadden ze nog niet. Ze gingen erheen op de fiets. Ook zijn ze met familie op een brommer helemaal naar Zuid Limburg geweest.

Er werden vaker lange afstanden afgelegd op de fiets of brommer. Toen de kinderen er waren gingen ze vaak op vakantie samen met familie uit het westen van het land, twee gezinnen, met twee auto`s, in totaal 10 personen. Ab reed altijd voorop. Als hij net voor rood door de stoplichten ging, dan ging zijn zwager meestal net door rood, om elkaar maar niet kwijt te raken. Ze gingen meestal naar Italië met vakantie, maar ook naar Frankrijk, Joegoslavië, Schotland en Zuid Engeland en later met het eigen gezin ook nog naar Denemarken en Duitsland.

In Engeland werd de aanhanger van zijn zwager iets aangereden. Dat heb je met links rijden zonder ervaring volgens Ab, maar alle ritten zijn altijd goed verlopen, zonder pinpas en telefoon (mobiele telefoons waren er immers nog niet). Ze hadden altijd contant geld mee en bij grenscontroles moesten ze soms alles uitpakken en weer inpakken.

Zolang het kan gaan ze elke middag de natuur in en voor een bakkie leut zomers even op een terras en `s winters ergens “achter glas”. Ab heeft net weer voor 5 jaar een nieuw rijbewijs, dus kunnen ze er weer even tegen aan.

Geef een reactie