Wat betekenen kinderrechten op internet? Achtstegroepers gaan met de iPadroute Mediawijs? Bewijs het! aan de slag in de Bibliotheek met vragen hierover. De route voert langs 8 posters, die gebaseerd zijn op 8 stellingen. Via QR-codes op de posters worden de leerlingen naar filmpjes en websites geleid die hen helpen bij hun meningsvorming.
De route is ontwikkeld door Bibliotheek Assen en Bibliotheek Hoogeveen.

Leerlingen kunnen deze iPadroute individueel volgen in de bieb tijdens de Week van de Mediawijsheid van 21 t/m 28 november 2014. Bibliotheek Hoogeveen volgde deze route ook met leerlingen van OBS Het Spectrum uit Hoogeveen.

Stellingen
Dit zijn de 8 stellingen:
1. Ik wil zelf bepalen wat ik doe op internet
2. Hoe meer tijd ik besteed op internet hoe meer echte vrienden ik maak
3. Gewelddadige filmpjes en foto’s in de media moeten niet zomaar getoond worden
4. Als ik 18 ben wil ik alles wat over mij online staat kunnen wissen
5. Mijn ouders mogen bepaalde media verbieden
6. De leraar moet zich er niet mee bemoeien als er via internet of Whatsapp gepest wordt
7. Mijn ouders mogen foto’s en filmpjes van mij op Facebook zetten
8. Mijn ouders mogen weten wat ik op internet doe.

25 jaar Rechten van het Kind.
Het Kinderrechtenverdrag bestaat dit jaar 25 jaar. Het verdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen, van hun geboorte tot aan hun achttiende.

Door Henk Boer

Geef een reactie