Hoogeveen – Op woensdagavond was er in de theaterzaal van de Tamboer in Hoogeveen, vanaf 19.00 een inloop om afscheid te nemen van de Drentse beroemde zangeres Jannie Karst – Dubbelboer. Elke bezoeker kreeg de gelegenheid om langs haar kist te lopen die voor het podium stond en daarna ergens in de zaal te zitten of naar huis te gaan.

Foto: © 2018 de Hoogevener

De geliefde zangeres overleed op 76-jarige leeftijd na een kort ziekbed in het ziekenhuis in Emmen. Haar dochter Tanja had dat aan ons doorgegeven. Samen met haar zoon René vormde Jannie Karst het Duo Karst. Alle teksten van de liederen voor dit beroemde duo werden in Zuidwolde aan de keukentafel geschreven door Jannie en de muziek werd gecomponeerd door haar zoon en collega René.

Na de inloop op woensdagavond, werd er om 20.00 uur in dezelfde zaal met de familie Karst een laatste (muzikale) ode aan de zangeres Jannie gebracht. Naast de vele liederen die ten gehore werden gebracht en de vele gemoedelijke familiefoto’s die op een groot scherm getoond werden, voerden enkele vrienden van de familie het woord. Prachtige en lovende woorden werden gesproken door Jans Polling, Marga Kool en Jacques d’Ancona. De laatstgenoemde spreker noemde Jannie Karst: “De koningin van het Drentse lied.” Naast deze vrienden van de familie, waren er ook bijdragen van familieleden. Zo stak de kleindochter van Jannie op het podium een kaars aan, die naast een foto van de zangeres stond, bracht zoon René een prachtige liederen ten gehore, en las de dochter Tanja een prachtige en bewogen tekst voor.

Ter afsluiting werd er in de volle zaal voor familie, vrienden en fans na het dankwoord van René, door hem en zijn zus Erikah de grote hit “Vlinder” gezongen. Daarna ging de hele familie op het podium bij de kist staan en kwam er vanuit de zaal een staande ovatie. Tijdens de ovatie ging de familie met de kist naar de achterkant van het podium en werden de grote rode gordijnen gesloten. Extra bijzonder was dat tijdens de muziek een bewegende vlinder op de gordijnen van het podium te zien was. Een voortreffelijke en bijzondere bijeenkomst met een lach en een traan van de bijzondere familie Karst. Duo Karst is niet meer maar de liefde voor de muziek blijft in familie Karst bestaan. Dit was een waardig afscheid wat Jannie Karst verdiend heeft.

Tekst: Sieberen Voordewind

Foto: © 2018 de Hoogevener
Foto: © 2018 de Hoogevener

Door Henk Boer