“Zullen we een potje dammen?” … MBO studenten van de opleiding Welzijn van het Alfa-college gaan komend voorjaar helpen bij het inzetten van het aloude damspel als laagdrempelige, veilige en rijke omgeving voor het stimuleren van mentale fitheid en sociale binding.
Hoogeveen – Het tijdloze en oer-Hollandse damspel wordt binnenkort ingezet als een unieke verbinder tussen jong en oud. Studenten komen langs bij damontmoetingen op diverse woonzorglocaties en buurthuizen in Hoogeveen en De Wolden.

Eerstejaars MBO-studenten van de opleiding Welzijn van het Alfa-college, het Hoogeveens en De Woldens Sportakkoord, de provincie Drenthe en tal van lokale organisaties uit de zorg- en welzijnssector, slaan op initiatief van het sociaal-maatschappelijk damproject Fitter Brein de handen ineen in een uniek project. Projectleider Zainal Palmans van Fitter Brein is bijzonder verheugd met deze samenwerking.

,,Samen met onze partners willen we de leefomgeving van mensen een gezonde en positieve impuls geven. Dat het damspel daaraan een steentje kan bijdragen is prachtig. Met bescheiden middelen kunnen we toch veel bereiken. Wij zetten ons in om op zoveel mogelijke plekken gezellige damontmoetingen op te zetten en verschillende generaties een leuke ochtend of middag te bezorgen. We krijgen al veel enthousiaste reacties en we gaan er samen een succes van maken.”

Om het project een mooi startschot te geven, wordt op donderdag 2 februari om 13:00 uur een ‘kick-off’ georganiseerd. Er is gekozen voor een prachtige en verbindende locatie: de raadzaal van het gemeentehuis in Hoogeveen. Alle deelnemende studenten en overige partners van Fitter Brein zijn dan aanwezig en worden meegenomen in de wondere wereld van het damspel. De presentatie is in handen van onderwijskundige en Fitter Brein promotor Bert Dollekamp.

Fitter Brein is een project van Healthy Ageing Network Noord-Nederland (HANNN), waarin het damspel wordt ingezet voor het stimuleren van mentale fitheid en sociale binding. Fitter Brein is al enkele jaren actief in de gemeenten Hoogeveen en De Wolden. In samenwerking met overheden en partners uit de zorg- en welzijnssector worden op diverse locaties regelmatig damontmoetingen georganiseerd.

Naast een competitieve denksport in georganiseerd verband, blijkt het damspel een eenvoudig te leren en daardoor laagdrempelig middel om mentaal fit te blijven en generaties met elkaar in contact te brengen. Zegt ook de bekende hoogleraar Neuropsychologie Erik Scherder. De ‘breinprofessor’ is een enthousiast ambassadeur van het Fitter Brein-project, zoals blijkt uit zijn pleidooi op de website, waar men ook voor verdere informatie terecht kan: www.fitterbrein.nl

Uitnodiging Kick Off Fitter Brein Alfa College Gemeentehuis Hoogeveen do 2 februari 2023

Door Henk Boer

Geef een reactie