Al volgend schooljaar uitwisseling studenten en docenten
Hoogeveen – Deze week heeft een Vietnamese delegatie van University of Economics Ho Chi Minh City een werkbezoek gebracht aan het Alfa-college in Hoogeveen.universiteit in Vietnam

Dit was een antwoord op een bezoek van regiodirecteur Jan Berend van der Wijk, die met vertegenwoordigers van Stenden Hogeschool in Emmen van 9 tot en met 17 april in Vietnam was. Daar is intensief gesproken over samenwerkingsmogelijkheden tussen de universiteit in Vietnam en de beide Drentse onderwijsinstellingen. Tijdens het bezoek in Hoogeveen zijn er concrete afspraken. Mogelijk vindt er al dit najaar een eerste uitwisseling plaats.

Dr. Nguyen Duc Tri , Head of Tourism Division van de University of Economics werd ontvangen door regiodirecteur Jan Berend van der Wijk en Christien de Graaff (CvB Alfa-college). Hij bezocht de locaties aan de Stroom(KARgo!) en de Voltastraat en sprak tijdens de rondleiding en een lunch met vertegenwoordigers van het management, docenten en studenten.

Ook burgemeester Karel Loohuis, wethouder Anno Wietze Hiemstra en Gea Weerts, accountmanager Economische Zaken van de gemeente Hoogeveen spraken met de delegatie. Vietnam heeft een economie met een enorm groeipotentieel. Zeker op het terrein van import en export liggen er kansen voor bedrijven in Zuidoost-Drenthe. Zij toonden zich positief over het initiatief van het Alfa-college en de kansen die de uitwisseling biedt voor de regio Hoogeveen.

Het bezoek kenmerkte zich door de enthousiaste sfeer. Dr. Tri gaf aan dat de behoefte aan kennis over MBO-onderwijs in Vietnam groot is. Men graag wil leren van de ervaringen van het Alfa-college. Er zijn direct afspraken gemaakt over uitwisseling van lesstof, van studenten en docenten

Mogelijk vindt er al dit najaar een uitwisseling plaats op docentniveau. Het doel is dan om programma’s te maken voor studenten die later in het schooljaar hun stage in Vietnam kunnen volgen. Omgekeerd zullen Vietnamese docenten naar Nederland komen om voor hun studenten een programma te maken en stages te regelen. 

Bij een aantal opleidingen van het Alfa-college geldt dat studenten een buitenlandstage moeten volgen en zelfs stages buiten Europa zijn dan wenselijk. Zo hebben al een aantal studenten van de Business School hun stage afgerond in China. Zij deden daar o.a. onderzoek naar de mogelijkheden voor in- en export voor Nederlandse en Chinese bedrijven. Omdat de belangstelling voor de Business-opleidingen groeit, onder andere voor de opleiding  Business International, zijn steeds meer buitenlandse stageplaatsen nodig.

Door Henk Boer

Geef een reactie