HOOGEVEEN – Sinds 2006 wordt het jaarlijks terugkerende Zingevingfestival voor en door psychiatrisch kwetsbare mensen georganiseerd. Dit jaar kan, de 15e editie, niet in de normale opzet doorgaan i.v.m. COVID-19. Voor de bezoekers van het Zingevingsfestival een heel erg groot gemis omdat ze een jaarlijks uitje, dikwijls één van de weinige uitjes, aan hun neus voorbij zien gaan. Daarnaast is er ook voor hen in deze onzekere tijden geen tot weinig sociaal contact.

Fotografie Henk Boudewijns, The Netherlands

Zingevingsfestival 2020, 16 juni de hele dag online activiteiten
De organisatie is daarom op zoek gegaan naar een passend online alternatief om toch in contact te kunnen blijven en daar waar nodig wat ontspanning te bieden. En zo is er in aanloop naar de 16e juni, de dag waarop het 15e festival gehouden zou worden, gestart om wekelijks op vrijdagavond tussen 19.30 en 20.00 uur een uitzending te verzorgen van verhalenverteller en een muzikant. De reacties waren lovend en voor veel mensen was dit even een moment om online tussen gelijkgestemden te vertoeven. Wanneer er behoefte was om na te praten dan kon dat met het telefoonnummer wat aansluitend in beeld kwam

Dinsdag 16 juni, wanneer het Zingevingsfestival zou plaatsvinden, gaan we via de Facebookpagina de hele dag verschillende online activiteiten aan waarbij we zoveel mogelijk proberen de activiteiten van het Zingevingsfestival voorbij te laten komen. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te nemen op 16 juni. Het programma zal voorafgaand op de facebookpagina en de website www.zingevingsfestival.nl zichtbaar zijn.

En na dit grote succes zijn we niet meer te stoppen dus na de zomer gaan we maandelijks online verder. De organisatie en de bezoekers van het festival worden uitgedaagd om leuke filmpjes van creatieve activiteiten, kookkunsten, bewegen, ontspanning, muziek, gedicht of een verhaal in te dienen die we vervolgens op de 1e dinsdag van de maand online delen via de Facebookpagina. De eerste uitzendingen gaan plaatsvinden op dinsdag 1 september. Volgend jaar hopen we weer bij elkaar te kunnen komen en worden alle filmpjes getoond in een gezellig ingericht bioscoop.

Ook na 15 jaar is het festival een onmisbare dag
Het idee voor het organiseren van dit festival ontstond bij de dienst Geestelijke Verzorging van GGZ Drenthe. Zij vonden het tijd om de talenten van psychiatrisch kwetsbare mensen voor het voetlicht te brengen en te delen met anderen. Bovendien waren er voor mensen met een psychische kwetsbaarheid weinig mogelijkheden voor vermaak en een dagje uit. De 1e keer, in juni 2006, werd een groot succes dus kreeg het festival een vervolg. Inmiddels is het festival uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend festival met meer dan 1.000 bezoekers uit de drie noordelijke provincies en uitgegroeid tot een mooie

samenwerking met zorgpartners Verslavingszorg Noord Nederland en Cosis.
Tijdens het festival kunnen bezoekers zich laten inspireren en kennismaken met nieuwe ervaringen, mogelijkheden en interesses. Zo zijn er creatieve, sportieve en muzikale activiteiten, theater, poëzie, verhalenvertellers, een fotostudio en een mooimakerij. De bezoekers worden allemaal uitgenodigd actief mee te doen of uitgenodigd om zelf op een podium te komen staan. Voor de lunch en de consumpties wordt gezorgd en na een ontspannen dag vertrekken de bezoekers met een brede glimlach in de bussen die voor hen klaarstaan.

Deze jaarlijkse dag en de voorbereidingen daar naar toe hebben een positief effect op het herstel van de bezoekers. Het bevordert de eigenwaarde waardoor cliënten het leven weer positiever gaan ervaren en ze weer activiteiten/werkzaamheden oppakken binnen de eigen mogelijkheden. Dit kan er zelfs toe leiden dat zij weer een bijdrage gaan leveren aan het maatschappelijke leven. Participatie in de samenleving is een belangrijk uitgangspunt dat de organisatie van het festival voor ogen heeft.
Datum voor 2021 al bekend

De datum voor volgend jaar is al bekend, dinsdag 22 juni 2021.
In september gaan we naast de maandelijkse online uitzendingen (elke 1e dinsdag van de maand) ook vol goede moed starten met de organisatie van de editie in 2021. Dit alles uiteraard onder voorbehoud gezien de maatregelen betreffende evenementen en Covid-19.

Houd de website www.zingevingsfestival.nl in de gaten.
Voor meer informatie: info@zingevingsfestival.nl of 085-0043024

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: