Hoogeveen – Op 10 december is het de Dag van de Rechten van de Mens. Een dag eerder, op zaterdag 9 december organiseert Amnesty International de jaarlijkse Schrijfmarathon. Amnesty werkgroep Hoogeveen organiseert dit evenement voor de vierde keer.

Foto: Martin van ter Beek.

Iedereen die wil meedoen kan van 13.00 tot 16.00 uur terecht in de Bibliotheek aan de Willemskade. Burgemeester Karel Loohuis zal net als vorig jaar de schrijfmarathon officieel openen. Op vrijdag, in de pauze, zullen de leerlingen van het Alfa College in de pen klimmen. In december wordt ook geschreven in de lessen van het Roelof van Echten College afd. Eduwiek en afd. Bentinckspark, OSG de Groene Driehoek en de Internationale Schakel Klas.

Met het schrijven van brieven kom je op voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten omdat ze voor hun mening uitkwamen of vermoord werden terwijl de daders vrijuit gaan. Met een groetenkaart kan je de mensen die dit jaar centraal staan, een hart onder de riem steken.
Tijdens de Schrijfmarathon van 2017 krijgen mensenrechtenverdedigers speciale aandacht. Doordat zij op de voorgrond treden, zijn ze een gemakkelijke prooi voor de autoriteiten. Wereldwijd worden ze steeds vaker slachtoffer van intimidatie, vervolging en geweld. Zelfs de voorzitter en de directeur van Amnesty Turkije zitten in de gevangenis. Zij streden tegen de schending van mensenrechten in hun land en worden nu beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie. Er hangt hen een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar boven het hoofd.

Brieven schrijven helpt echt
De Schrijfmarathon van vorig jaar leverde in Nederland een recordaantal van 166.000 brieven op. Wereldwijd werden 4,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms’jes en WhatsApp’jes verstuurd. Een lawine aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers mensen eerlijker te behandelen. Daarnaast geven de groetenkaarten veel troost en moed. Vorig jaar werd er geschreven voor Máxima Acuña uit Peru, omdat zij en haar gezin bedreigd en mishandeld werden omdat ze weigerde haar grond af te staan aan een mijnbouwbedrijf. Ze zei hierover: ‘Ik ben oneindig dankbaar dat ik niet alleen ben, maar hulp krijg van zoveel mensen van over de hele wereld.’ In mei 2017 bepaalde het hooggerechtshof van Peru dat ze op haar land mag blijven wonen. Amnesty hoopt dat ook deze Schrijfmarathon nog meer brieven en gerechtigheid zal brengen.

https://www.amnesty.nl/schrijfmarathon-2017/doe-mee?utm_source=KIA&utm_medium=email&utm_campaign=21071204&utm_content=SM12