HOOGEVEEN – IVN Hoogeveen protesteerde 3 maart 2025 tegen de asfaltering van zandpaden in het Kinholtsbos. Ik neem de proef op de som en struind vandaag, een dag later in het bosje. Ik loop richting oosten en hierna het westen. Een spandoek siert nog een ingang met de mededeling “ natuureducatie of achtertuin project”: dit is mij niet helemaal duidelijk. Eerst naar het westen. Over een route van circa 1 kilometer openbaart zich de nieuwe route met asfaltgranulaat. Ik steek mijn mes in het asfalt. Eigenaardig genoeg steek ik er door net als bij oude kaas. De asfaltweg die door het bos kronkelt is opvallend breed: van circa 1-5 tot 2 meter. Breed genoeg voor een kleine auto, maar ook voor scooters en crossmotoren.
De steentjes zijn dik, hoekig en scherp, wat kan leiden tot opspattend grind en lekke banden.
Naarmate ik het asielzoekerscentrum en ziekenhuis nader wordt de laag asfalt dunner. Bij het begin circa 5 centimeter dik, later 3 centimeter dik met een laag grijze leem er onder. Bij het asielzoekerscentrum ligt nog een bergje asfaltgranulaat met afzetpalen met de notitie Buning B.V. Wegenbouw, de ondernemer die is ingeschakeld door de gemeente Hoogeveen. Ik zie geen graafmachine meer. Blijkbaar heeft de gemeente de werkzaamheden (tijdelijk stop gezet. Ondertussen zie ik de nodige schade. Beschadigde boomstammen.
Ontwortelde struiken.
Her en der zie ik diepe sporen van de graafmachine. Bosranden, maar ook de gras laan langs het asielzoekerscentrum is om zeep geholpen door de bandensporen van zware machinerie. Bij het asielzoekerscentrum houdt de asfaltering plots op, om verderop weer door te gaan.
Richting het oosten weer circa 1 kilometer is het beeld niet anders.
Na een korte klinkerweg begint de asfalttering. Mijn gevoel voor natuur en vrijheid gaat verloren door de teloorgang van de zandpaden. Het is de vraag of het asfalt miliemilieuvriendelijk is. Hier zijn zorgen over. Ik heb er geen ervaring mee, maar ik verwacht dat het nieuwe wegbeslag door regen, vorst, mollen geleidelijk zal wegspoelen. Zwaar materiaal zakt er door. Asfalt zal wegslippen. Omdat de baan zo breed is zal dit rijders met motors, fatbikes en dergelijke uitnodigen.
De vernielingen in het bos vloeken met de informatieborden. Hierop staat o.m. te lezen dat men op de paden moet blijven om de bodemstructuur en planten niet te beschadigen. Naar mijn idee is dit project een grote, dure ramp en volkomen zinloos. Ik schat dat circa 2 kilometer asfalttering- zo’n 1/2 ton heeft gekost. Dan heb ik het nog niet over het onderhoud. Opvallend is blijkbaar dat men kon asfalteren kon zonder dat iemand tijdig aan de bel trok. Als het kalf….Wat nu?
Alles weer opruimen? Bepaalde stukken zijn nog niet geasfalteerd. Opruimen zal weer opnieuw geld kosten. Gestopt is men blijkbaar omdat IVN Hoogeveen aan de bel trok en vooraf zijn geen natuurclubs geraadpleegd. Kortom het zal in ieder geval een dure verspilling zijn, wat beter besteed had kunnen worden aan ondersteuning van minima.
Opvallend is dat bij dit soort dure investeringen geen controlemechanisme is ingebouwd. Zelf de gemeenteraad blijkt niet op de hoogte te zijn van de uitgevoerde werkzaamheden. Ik wijs hierbij ook op het andere asfaltdrama met valse facturen. Een flinke aanfluiting dus.
Ronald Wilfred Jansen, Hoogeveen