Ter herinnering aan Jan Gort (Erm) 2 april 1948 – 23 juni 2018

“Niet te groot hoor” Hij zei het toen ik hem om een foto van hem vroeg om bij zijn rubriek ‘De natuur in met Jan Gort’ te plaatsen. Hij zou het trouwens nu weer zeggen, vermoedelijk ook met de opmerking: “Zet er maar ERM bij, er zijn er meer”. In vele edities van HoogeveenOnline, soort van voorloper van de Hoogevener, had Jan zijn eigen rubriek met natuurfoto’s veelal uit de nabije omgeving. Afgelopen zondag, 23 juni 2018 is hij overleden, maar tot het einde is hij foto’s blijven maken.

Ik ontmoette Jan tijdens de Ronde van Drenthe in 2011 in Dwingeloo waar de Drentse Acht verreden werd en hij  bij de finish foto’s stond te maken van onder andere de huldiging van Marrianne Vos. Zijn forse camera deed mij hem vragen of hij niet foto’s wilde maken voor HoogeveenOnline (dat toen nog in de kinderschoenen stond) en vrijwilligers waren hard nodig. Het kostte overredingskracht en ik kreeg gelijk te horen dat hij best foto’s wilde maken, maar dat natuur en wielrennen zijn voorkeur hadden, én het moest vooral geen moeten worden. Hij fotografeerde voor zijn plezier en dat moest vooral zo blijven.

Het heeft tot vele mooie natuurreportages geleid en vele bijdragen aan de Ronde van Drenthe. In het begin deed Jan dat nog naast zijn werk als conciërge op de huishoudschool (iets wat hij met heel veel plezier deed en waar hij met een lach op zijn gezicht over sprak). Na zijn pensioen legde hij nog meer zijn ziel en zaligheid in het op de fiets stappen en natuurfoto’s maken, en was het écht geen weer om op pad te gaan, of had hij te weinig tijd? Dan maakte hij wel foto’s van de diverse vogels in zijn tuin.

Tot aan het eind van HoogeveenOnline maakte hij foto’s voor ons, daarna bleef ik ze alsnog zien op zijn facebookpagina waar velen hem volgden en hij veel mensen mee liet genieten van zijn werk. Op die pagina kregen we ook te lezen dat Jan ziek was, eigenlijk wilde hij de camera aan de wilgen hangen maar toch volgde nog een (laatste) reeks omdat hij het niet laten kon.

Jan was een man van weinig woorden, daarom staan in deze Babbelegoegies foto’s van Jan. Foto’s (uit het HoogeveenOnline archief) die hij met enorm veel liefde en toewijding heeft gemaakt en met velen heeft gedeeld. Jan, bedankt!

Het voormalig team van HoogeveenOnline en ik persoonlijk wensen Betty , de kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte toe met het verliezen van deze ‘gewone, bijzondere man’. Een man die oog had voor al het moois om hem heen.

Nogmaals dank ..


Hoogte punten
????????????????????????????????????

Hoogeveense puledagen kunnen ook van start

HOOGEVEEN - De jaarlijkse Pulledagen gaan in juli en augustus door.Dat heeft bedrijfsleider Toni Melenhorst van !pet boekverkopers donderdagavond op ...

Lees meer ...

Winkelen in coronatijd

Tekst (column): Nieuws voor vandaag / 13-03-2021HOOGEVEEN – In de coronatijd is de ene winkel gesloten omdat de overheid dat ...

Lees meer ...


Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: