Algemeen,  Babbelegoegies,  Bethesda

Babbelegoegies: Treant en de Consul van Korea

Wat zou ik graag uw gezicht zien als u deze kop leest. Er zullen lezers zijn waarvan de wenkbrauwen omhoog gaan, bij anderen komt er een ongelovige frons met bijpassende moeilijke blik en de gedachten zullen iets van verbijstering zijn. Een kind zou een sprookje verwachten, maar u weet vermoedelijk dat het die kant niet op zal gaan. Aan het einde zal u echt verbijsterd zijn. 

5,2 miljoen verlies, laten we eens naar de hele verre toekomst kijken….

Het was lastig deze week, dagelijks de zorg in het nieuws en Treant in het bijzonder. U weet wel, de eigenaren van ons Bethesda. Weer kreeg het bestuur het zwaar te verduren: Het begon deze week met het nieuws dat de ziekenhuizen in de Treant Zorggroep als enige in de wijde omgeving verlies maken. En ook niet eens een klein bedragje, nee 5,2 miljoen Euro…

Nu verbaast mij onderhand niet zo heel veel meer als het uit de koker van het Treant bestuur komt. Maar dat de slechtst presterende Zorggroep van het Noorden dan een congres organiseert met de titel :”De toekomst is onze zorg” en daarbij andere ziekenhuizen uitnodigde? Ik vind het eh, ziek? Wat gaat er dan in je om? RTV Drenthe sprak van een input avond met stakeholders, aanwezigen spraken vooral over die toekomst, het draaide om een visie voor 10 a 15 jaar verder. Als dit bestuur zo doorgaat? Dan is er helemaal geen ziekenhuis van Treant meer open rond die tijd.

Maar het hield nog niet op, de Inspectie Gezondheidzorg roerde zich: Net als Zilverenkruis en de gemeente Hoogeveen willen zij een betere onderbouwing van het voorgenomen besluit de kindergeneeskunde en verloskunde naar Emmen te verplaatsen. *Zilverenkruis en gemeente Hoogeveen doen eigen onderzoek naar oplossingen.

Oproervirus breidt zich uit…. Goh, wat zijn dat toch vervelende instanties allemaal, stuk voor stuk stemmingmakers, oproerkraaiers met Uitkijkpunt Bethesda, de SP, Frits Kappers, Jutta van Oord en ondergetekende voorop. In de bestuurskamer zal dit wel even een puntje geweest zijn. Selma Hoekstra, de woordvoerder zal veelvuldig naar het kantoor geroepen zijn. Want nu zijn het niet meer de boeren met hooivorken en Facebook die oproerkraaien, het zijn officiële instanties, de politiek en financiële partners die zich er tegenaan bemoeien. “De raddraaiers zitten overal, het is een kwalijk virus” zal voorzitter Carla van der Wiel gedacht hebben terwijl zij nog een maagtablet nam tegen de aanhoudende buikpijn.

En bingo, alsof het nog niet genoeg was; De vakbonden FNV en CNV doen een minimaal onderzoek dat nog géén dag duurde.  En hup er liggen 800 klachten tegen de leiding van Treant, en dat onderzoek is dan nog niet eens in de verzorgingstak uitgevoerd. Ontevredenheid, hoge werkdruk, slechte communicatie, problemen met de bezetting en zelfs intimidatie. De problemen die werknemers van de Treant Zorggroep ervaren zijn nog veel omvangrijker dan tot nu toe werd gedacht , zo bleek uit het onderzoek. Er waren overigens (voor de volledigheid) 5 positieve inzendingen. Tja, ik kan het niet bewijzen, maar de Raad van Bestuur bestaat uit 4 personen en de woordvoerder Selma Hoekstra zal ongetwijfeld een paar van deze pamfletten in handen hebben gekregen. Uit ervaring blijkt dat Carla’s vrolijke vijftal Treant helemaal geweldig vinden. CNV en FNV zeggen dan ook : Stop met het de schuld geven van anderen en ga eens naar jezelf kijken. Er komt een onderzoek. Ik kan u de uitkomst melden maar erger nog de aanbevelingen. Als die moeten worden uitgevoerd door dit bestuur komt er NIETS van terecht.

Huisartsen … Geheel ongevraagd, maar vanuit aller belang en grote bezorgdheid kwamen tot slot nog even de huisartsen op de deur bonzen. Als Luther werden er stellingen op de draaideuren genageld. De huisartsen willen meepraten met het bestuur. Niet langer willen zij buiten de poorten gehouden worden, zij voelen zich niet gehoord.

Ja, als we de opbrengst van de week bekijken? Wordt er naar niemand geluisterd, met niemand gepraat. Behalve dan met de Consul van Korea.

U weet dat ik de Raad van Toezicht verwijt geen Toezicht te houden op de Raad van Bestuur die gewoon overduidelijk wanbeheer aan het voeren zijn. Bij niet functioneren volgt ontslag. In de grote mensen wereld dan. Maar dat schijnt in de bestuurswereld anders te zijn. Dat de Raad van Bestuur de dagelijkse leiding heeft weten we. Wie zijn die Raad van Toezicht dan.

Honorair Consul van de Republiek van Korea Ja echt!! Professor dr. Sibrand Poppema is Consul van Korea, zit in tig besturen en ook bij Treant in de Raad van Toezicht. Die raad van toezicht die het functioneren van Treant moet beoordelen. De consul van Korea is niet de enige natuurlijk. Het zijn er zes in totaal ( u kunt ze hier vinden). Allemaal grossieren ze in betaalde bestuursbaantjes waar ze stuk voor stuk goed betaald worden met de nodige bonussen en vergoedingen. Met grossieren bedoel ik dat elk lid van de Raad van Toezicht van Treant minimaal 6 betaalde nevenbaantjes heeft.

Goud geld voor de Consul Wat kost die Consul van Korea ons Bethesda eigenlijk? Ga er even voor zitten. Gebaseerd  op het jaarverslag van Treant en op de richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders,(en ik heb het gemiddelde genomen) krijgt een Toezichthouder voor 8 keer vergaderen  in het jaar (IN HET JAAR) een bedrag  van rond de 20.000 Euro. TWINTIG DUIZEND EURO.  Dit  exclusief onkostenvergoeding en  vakantiegeld. Dan  is vakantie ook  wel nodig! Ter vergelijking? Een gemiddelde verpleegkundige verdient (VERDIENT) 2500 Euro per  maand en werkt 32 uur (exact hetzelfde wat de bestuurder voor één vergadering krijgt). Oh, de Consul doet dat werk voor Korea honorair, daar vraagt hij dus GEEN geld voor.

Ik ben er ziek van en ga niet fietsen, een borrel bij de kapper lijkt me een goed idee… Nog een vraag: Bent u met  Treant begaan?  Staat u achter de verpleging/artsen /medewerkers/patiënten?  DEEL dan dit verhaal zo veel mogelijk. U deelt  dan actief in ons doel: Behoud Bethesda, Behoud de  zorg, Ban zelfverrijking. Fijn weekend.
  • Omdat ik meer en meer actie voer voor het behoud van ons ziekenhuis  Bethesda zal ik daar journalistiek inhoudelijk niet meer over schrijven. Voor columns (als deze) controleer ik de feiten nauwgezet en ga indien nodig wel op onderzoek uit.
  • Commentaar (direct/persoonlijk)  of  tips en ervaringen?
Behoefte aan  contact over deze column? mail me: alexandervannetten@dehoogevener.nl
Hoogte punten

Winkelen in coronatijd

Tekst (column): Nieuws voor vandaag / 13-03-2021HOOGEVEEN – In de coronatijd is de ene winkel gesloten omdat de overheid dat ...

Lees meer ...

Geef een reactie