Onderwijs

Basisschool De Sprong wint kindergemeenteraad met het voorstel ‘Fruit voor iedereen’

Hoogeveen – Maandagavond 6 november was de raadzaal voor de kindergemeenteraad. De basisscholen Juliana van Stolberg, Apollo, De Morgenster, De Goudvink, ‘t Kofschip en De Sprong deden mee aan de kindergemeenteraad. De kinderen hebben de opdracht gekregen om vanuit de vijf thema’s van Jong Hoogeveen een plan te bedenken hoe de gemeente kinderen beter kan betrekken bij deze vijf thema’s.

De Sprong presenteerden het winnende voorstel ‘Fruit voor iedereen’. Met de supermarkt in de wijk hebben ze afgesproken dat het fruit dat niet verkocht is, maar nog wel goed, op school wordt verdeeld. Kinderen die normaal gesproken geen of nauwelijks fruit eten, krijgen dan drie dagen in de week fruit op school.

Debat over de voorstellen Met veel enthousiasme presenteerden leerlingen van de zes basisscholen hun voorstellen. Daarna debatteerden ze uitgebreid over de voorstellen. In twee stemrondes kwam uiteindelijk De Sprong als winnaar uit de bus.

Coaching door raadsleden Complimenten waren er van raadsleden die de scholen hebben gecoacht bij het maken van de voorstellen en het voorbereiden van de kinderraadsvergadering. De voorstellen toonden aan dat de leerlingen zich betrokken voelen bij de vijf rechten en thema’s van High Five. Wethouder Gert Vos: “ Dit was eigenlijk de beste Kindergemeenteraad ooit. Fijn dat vanavond eigenlijk alle rechten en thema’s aan bod kwamen in de verschillende voorstellen. Ik hoorde veiligheid, sporten, gezondheid en ontmoeten voorbij komen. Alles om kinderen een gelukkige leefomgeving te geven. En het winnende voorstel was ook nog duurzaam. Ik ben een gelukkige wethouder met zoveel goeie ideeën die ik vanavond hoorde.”

Symbolische overhandiging prijs Burgemeester Karel Loohuis reikte aan het eind van de avond symbolisch een cheque uit aan de scholen. De winnaars ontvingen 500 euro. De vijf andere scholen kregen allemaal een cheque van 100 euro.

Geef een reactie