HOOGEVEEN – Het parcours voor de leden van HSV Het Vette Baarsje was uitgezet aan de Verlengde Hoogeveensche Vaart. Ter hoogte van de brug richting Oosterhesselen aan de zuidzijde was de loting om 09.45 uur, waarna ieder na zijn stek kon gaan. Elke visser krijgt 1 uur en 15 minuten tijd om alles op te bouwen.

Dat lijkt veel maar de meeste vissers zijn deze tijd nodig. Vaak worden er 3 of meer hengels opgebouwd. Dit om een ruime keuze te hebben op welke manier er gevist zal worden. Je moet dan denken aan een vaste stok met enkele extra topsetjes en een feeder. Welke dobber monteer je dit kan variëren van een half gram tot soms wel 4 gram. Dit wordt bepaald aan het water stroomt het, de diepte van het water etc. Dus goed op letten is hier belangrijk. Ook het uitpijlen kost veel tijd. Wil je het goed doen dan ga je op de gelote stek een soort bodemonderzoek doen om te kijken waar het diepste punt zit, of juist de schuine kant onder het water waar de oever weer na boven komt.

Daarna moet het voer nog even goed nagekeken worden of het de juiste vocht gehalte bevat. Na het starsignaal mag er gevist en gevoerd worden. Ook dit vergt enige tijd. De meeste vissers kiezen 2 of 3 plekken op de stek waar gevist zal worden. Dit kan zijn vlak voor je voeten op de helft of juist sterk tegen de overzijde van het water. Als dit allemaal goed gedaan is komt de tijd van het vissen. Vooraf weten de deelnemers dat dit altijd een moeilijk water is, zeker in het voorjaar.

Tijdens deze wedstrijd bleek het al snel dat de vissen niet erg veel trek had. Op enkele stekken werden er af en toe een vis geschept. Soms waren dat ook nog baarzen, jammer genoeg is het nu niet toegestaan om deze in het net te hebben dit telt voor alle roofvis. Dit heeft te maken met de paaitijd voor deze groep. Bé Kleine wist met 31 vissen en een gewicht van 2890 gram de wedstrijd op zijn naam te zetten. Op de tweed plaats Henk Giethoorn met 1990 gram derde Jan Benjamins 1130 gram, vierde Hans Jonker met 990 gram vijfde Wietse Bakker 960 gram. De volgende wedstrijd voor de ouderen is verplaats na de Hoogeveensche Vaart ter hoogte van het Rogat achter de hekken.

Met een stevige wind uit het noordwesten, die soms gemeen uithaalde, werd er afgelopen zaterdag door de senioren van Het Vette Baarsje gevist aan de Hoogeveense vaart bij de Ossesluis. Voor wie er oog voor had, kon er genoten worden van de soms zeer indrukwekkende buienlichten die in een schilderij van een Hollandse meester niet zou misstaan. De combinatie van een vlagerige wind en de buien met hagel maakte het wederom tot een lastige viswedstrijd. Na weging bleken de stekken richting Meppel de meeste vis op te leveren waarbij aan de sluis zijde de vangsten soms zeer teleurstellend waren. Nieuwkomer Jaco Zoon wist zijn stek maximaal te benutten en liet bij weging de naald van de unster bij 6.990 gram steken, ruim voldoende voor een uitstekende 1e plaats. Behalve enkele Brasems wist Zoon ook een prachtige Zeelt te vangen. Tussen Jan Benjamins en André Kluin ontstak een ware nek aan nek race die in het voordeel van Jan Benjamins werd beslecht. Benjamins ving 4.970 gram (2e plaats) en Kluin wist met onder andere twee grote brasems 4.780 gram (3e plaats) vis ter weging aan te bieden. Volgende week wordt er gevist aan het Linthorst-Homankanaal in Beilen.

Geef een reactie