Hoogeveen – “Thanks for peace” zo schoot een Syrisch jongetje mij aan in het winkelcentrum “De Weide”. Ik was meteen onder de indruk.kerstzang-pelikaan-de-weide (12)-1 Hij gaf mij met zijn uit gestrekte arm een rode roos die hij in zijn hand had, en vertelde in gebrekkig Nederlands; “Ik woon met mijn familie in COA” waar op hij in de richting van zijn ouders met twee kinderen wijst en zegt; This is my family”. En mij nogmaals bedankt.

Terwijl de kerstmuziek op de achtergrond speelt, en een koor stillenacht zingt kom ik in gesprek met het Syrische jongetje. Hij vertelt mij dat hij uit een oorlogsgebied komt. En is rechtstreeks gevlucht naar Nederland. Even later komt het gezinnetje in onze richting lopen. En de man begint een gesprek in het Syrisch, vertolkt door zijn zoon in gebrekkig Nederlands maar we begrijpen elkaar. Even later komt er ook onverwachts een kerstman bij ons staan met enkele koorleden. Ik vraag het gezin. “You want in the picture, for my website?” Waar op de Vader zegt “Yes along with Santa”. Naar het maken van de foto loopt het gezinnetje weer richting het COA.

Door Henk Boer

Geef een reactie