Tamboer-directeur Jan Werkhoven: “Dit is zo uniek!”

Hoogeveen – Dinsdagmorgen is er een vrachtwagen vol door Karel Appel ontworpen decorstukken afgeleverd bij Theater De Tamboer in Hoogeveen.decorstukken-karel-appel-in-de-tamboer-18-10-16

In de jaren ’90 gaf De Nationale Opera Karel Appel opdracht om decorstukken te ontwerpen voor de opera Noach. Van 28 oktober t/m 16 november wordt een deel van deze decorstukken uit de collectie van Nationale Opera & Ballet geëxposeerd in het Hoogeveense theater, dat 2016 heeft uitgeroepen tot Karel Appel Jaar. In deze periode zijn er een aantal rondleidingen langs de decorstukken. Directeur Jan Werkhoven is apetrots: “Het is zo uniek wat hier gebeurt, we halen Karel Appel voor even weer terug naar het theater!” Uitgebreide informatie en openingstijden op www.detamboer.nl.

Expositie
Vrijdag 28 oktober is om 16.30 uur de opening van de expositie. Ernie Gerrits, decorschilder van De Nationale Opera, vertelt dan over haar samenwerking met Karel Appel aan de decorstukken van Noach. De expositie is tussen 11.00 en 15.00 uur openbaar toegankelijk op een aantal geselecteerde data. Op 16 november, de laatste dag van de expositie, geeft restaurator Michel van de Laar – bekend van Het geheim van de meester AVROTROS – een lezing over Karel Appel. Aanmelden voor rondleidingen en de lezingen via www.detamboer.nl.

Karel Appel van Hoogeveen
Het Karel Appel Jaar is een initiatief van de Hoogeveense kunstschilder Geert Oldenbeuving, naar aanleiding van het tiende sterfjaar van Karel Appel. Oldenbeuving is geïnspireerd door het kleurengebruik van Appel en bedacht een zoektocht naar de Karel Appel van Hoogeveen. Meer dan 80 deelnemers exposeren van 1 t/m 22 oktober hun op Appel geïnspireerde kunstwerken in zo’n 60 winkels in het centrum van Hoogeveen. Publiek kan stemmen op de werken en bepaalt zo wie de Karel Appel van Hoogeveen wordt. Geert Oldenbeuving reikt de prijs uit tijdens de opening van de expositie op vrijdag 28 oktober in De Tamboer.

Door Henk Boer

Geef een reactie