HOLLANDSCHEVELD – Maandagavond 29 april a.s. begint om 20.00 uur in de oude Hervormde kerk aan de Hendrik Raakweg te Hollandscheveld de bijzondere première van een film over Johannes Post. Deze film wordt ’s avonds om 20.25 uur uitgezonden op televisie. U bent echter als lezer van deze tekst van harte uitgenodigd om de uitzending samen met betrokkenen mee te maken op groot beeld, in de kerk.

Johannes Post voor WOII

Johannes Post was één van de bijzondere mensen uit de gemeente Hoogeveen. Opgegroeid in Nieuw-Moskou, later boer in Nieuwlande, en in de Tweede Wereldoorlog één van de kopstukken van het Nederlandse verzet. Hij werd geëxecuteerd en ligt begraven in de duinen.
De Stichting Cultuurfilms Drenthe is al enige jaren bezig om zijn verhaal verfilmd te krijgen. Dat is inmiddels gelukt via de VPRO. Het lobbyen werd beloond. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de kinderen van Johannes.

De plaats waar de film nu wordt vertoond heeft een bijzondere wending gegeven in het leven van Johannes Post. In de eerste jaren van de oorlog was ds. Volger predikant te Hollandscheveld: Daarover vertelde Arnold Douwes, samen met Johannes Post en ds. Hoogkamp leiders van het verzet in Nieuwlande:

“In de tijd dat ik bij ds. Volger was, heb ik de tuin omgespit en vol gezet met goudsbloemen. Het werd een mooie oranje boel daar! Johannes Post kwam op bezoek bij ds. Volger. Johannes was Gereformeerd, maar dat mocht hem niet hinderen. Johannes ging wel eens bij de Hervormde ds. Volger naar de kerk. Ze waren op hele goede voet, die twee. De dag na dit bezoek heeft de dienstbode van ds. Volger, Aaltje, mij naar Johannes’ huis gebracht. Daar kwam ik in het hol van de leeuw.”

Oftewel, via de diensten in de Hervormde Kerk, en via het persoonlijk contact met ds. Volger in de pastorie, kwam Arnold Douwes in Nieuwlande terecht, en werd de drijvende kracht op de achtergrond van het daarop te bouwen netwerk van onderduikadressen. Daarmee groeide Johannes Post toe naar de verzetsman, zoals we die nu herdenken.
We hopen u maandag de 29e april ’s avonds te mogen ontmoeten. Dit is de eerste avond van een herdenkingen en vieringen, gedurende de periode tot en met Bevrijdingsdag 2020, waarin belangrijke gebeurtenissen in en rond de gemeente Hoogeveen centraal zullen staan.

Voor nadere informatie:
Albert Smit, voorzitter Stichting Cultuurfonds Drenthe, crea62@hotmail.com
Albert Metselaar, adviseur en coördinator Stichting Cultuurfonds Drenthe, albertmetselaar@home.nl

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: