Hoogeveen – Zittend op de knieën bij enkele oude gevelstenen, het enige wat met een 17e -eeuwse kelder nog over is van de gebouwen van het landgoed Venendal, overhandigt auteur Albert Metselaar het boekje over Venendal aan Kristian Kreeft. Kristian Kreeft is conservator van het Voerman Museum te Hattem en een van de mensen achter de nieuwe opzet van het Huis Venendal.

In het pand van het voormalige Museum de 5000 Morgen wordt onder de nieuwe naam ‘huize Venendal, museum en meer’ gelegenheid geboden aan kunstenaars om hun beste werk te laten zien. Men wil tevens helder houden hoe het zat met het oude landgoed. Daarvan was het pand van het museum ooit het poort- annex koetshuis.

Het boekje over Venendal geeft inzicht in het leven van de gegoede burgerij en adel uit de 17e en de 18e eeuw. Door middel van een inventarislijst kan de lezer min of meer wandelen door de kamers van een van de pronkhuizen van het oude Hoogeveen. Tevens wordt aangegeven hoe het landgoed uiteenviel en op de losse stukken grond uiteindelijk zowel de panden Hoofdstraat 1 t/m 11 als andere gebouwen ontstonden, zoals het appartementencomplex ‘Symfonie’. Voor een liefhebber van oud-Hoogeveen een must, voor een bezoeker van het museum een mooie herinnering aan een bezoek aan een bijzondere plaats. Het boekje wordt verkocht in het huize Venendal, Hoofdstraat 9, tijdens de openingsuren (vrij, za. en zon. 13.00-17.00 uur) en is te bestellen via de auteur. (veldeling@hotmail.com).

Door Henk Boer

Geef een reactie