HOOGEVEEN – Jonge Beer Brouwerij in Hoogeveen bestaat in mei 5 jaar. Om dit te vieren hebben Alie en Jan de Vries, de brouwers, 5 gevarieerde activiteiten op touw gezet zoals een pubkwis, een historische lezing, een bierdiner en een muzikale open dag. Meer over alle activiteiten vindt u op de website van Jonge Beer Brouwerij.

De eerste activiteit is de presentatie van de geheel vernieuwde en uitgebreide uitgave van de biergeschiedenis van Hoogeveen. Lang voordat de brouwerij werd geopend had Jan na historisch onderzoek een boekje uitgegeven over de Bierbrouwers van Hoogeveen. Maar zoals vaak kwamen er nieuwe inzichten en archiefstukken boven water die nodig in een nieuwe uitgave verwerkt moesten worden. De schrijver had het intussen ook druk gekregen met de brouwerij die na een verbouwing in 2014, in mei 2015 geopend werd door burgemeester Lohuis. Hierdoor kwam het er maar niet van om het oorspronkelijke werkje te herschrijven. Een mooie stok achter de deur werd het eerste lustrum feest in 2020. Het hele boekje ging op den schop en werd herschreven, verbeterd, en aangevuld. De nieuwe uitgave is nu veel uitgebreider en bevat ook nieuwe bevindingen, zoals een mooie vondst over het historische Hoogeveense Jopen bier.

Deze pre-industriële historische monografie wordt zaterdag 25 januari feestelijk gepresenteerd bij The Read Shop !Pet aan de Hoofdstraat 122-126 om 15.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst, die wordt ingeleid door de voorzitter van de Wortketel, zal burgemeester Lohuis het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Hierna is het werkje voor € 12,50 verkrijgbaar in de boekhandel of bij de brouwer. Als u deze presentatie wenst bij te wonen, kunt u contact opnemen met de brouwer en schrijver van deze uitgave.

 

 

Door Henk Boer

Geef een reactie