Hoogeveen – Ik ben een zoon van prins Bernhard en heb gestudeerd aan de universiteit van Harderwijk. Mijn Japans is net zo goed als mijn Chinees. Zo ongeveer begon Albert Metselaar zijn presentatie van het boekje van Noordscheschut.

boekpresentatie over Noordscheschut (7)-1

Waarmee hij bedoelde: als je een raar verhaal over jezelf vertelt, dan heet dat identiteitsfraude, of je wordt ontslagen Omdat je tegen je werkgever liegt over je opleiding. Maar tegelijkertijd kennen we vaak de identiteit niet van ons eigen dorp, hebben we allemaal verhalen van horen zeggen, verzinnen we van alles bij elkaar van…. Zo zal het wel geweest zijn. Rare verhalen. Terwijl dat natuurlijk net zo fout is als je eigen identiteit verhaspelen. Daarom is het van belang dat we de geschiedenis van onze streken en dorpen goed op papier krijgen, want het is de identiteit van onze gemeenschap, die we daarin Vastleggen.

Zijn eigen onderzoek naar het ontstaan van Noordscheschut begon al rond 1986, toen er feest werd gevierd in Elim. Als vervolg daarop werd een jubileumfeest in Noordscheschut voorbereid. Vervolgens groeide het onderzoek uit tot een boekwerk, gebaseerd op de archiefstukken van grondbezitters als de familie Beuker, Warmels, notulen van de gemeente Hoogeveen, de Drentse Kanaal Maatschappij, noem maar op.

Genoeg om feiten En smeuïge verhalen te vertellen, want de werkelijkheid is al zo fascinerend, dat je er niet eens omheen hoeft te verzinnen. Enkele jaren geleden was dat boekje al min of meer klaar. Het werd gepresenteerd op dinsdag 24 mei in De Cirkel in Noordscheschut. Het eerste exemplaar was voor wethouder Erik Giethoorn, voor wie de identiteit en geschiedenis van de plaatsen uit de gemeenten een groot goed was, zo zei hij. Hij hoopte dat er nog meerdere titels zouden verschijnen. Aan de hand van foto’s en kaarten werd vervolgens het verhaal verteld van Veenlust, het Krakeelse Schut, het Noordse Schut en de oudste bebouwing rondom dit schut. Het jeugdverhaal van het huidige dorp Noordscheschut. De plaats kreeg zijn identiteit terug, die lang ondergesneeuwd was onder de verhalen van de latere generaties.

boekpresentatie over Noordscheschut (6)-1 boekpresentatie over Noordscheschut (5)-1 boekpresentatie over Noordscheschut (4)-1

Door Henk Boer

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.