Zondagmiddag 14 december om 13.00 uur organiseert Bibliotheek Hoogeveen opnieuw Bordje Cultuur. Ilvy Njiokiktjien, eerste Fotograaf des vaderlands, is vanmiddag te gast.

Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien (1984) werd in 2013 het gezicht van de Nederlandse fotografie door haar benoeming als eerste Fotograaf des Vaderlands. Het was een erkenning voor haar veelzijdige journalistieke en documentaire fotografie waarmee ze in korte tijd nationaal en internationaal doorbrak.

In 2011 kwam de internationale erkenning met haar multimediaproject dat ze samen met journaliste Elles van Gelder maakte, “Afrikaner Blood”, over rechts-extremisme in Zuid-Afrika. Het project werd begin 2012 meerdere malen bekroond door o.a. World Press Photo.

Begin dit jaar sleepte ze de prestigieuze Zilveren Camera in de wacht met haar reportage in Zuid Afrika over de dood van Nelson Mandela. Vanaf 4 november t/m 30 december 2014 exposeert zij in de Centrale Bibliotheek in Hoogeveen.

Expositie ‘Kijk mijn familie! Verjaardagsfeestjes!
Met haar benoeming tot eerste Fotograaf des Vaderlands in 2013 heeft Ilvy zich als taak gesteld 100 verjaardagen, van uitzonderlijke tot hele gewone, in beeld vast te leggen, van jarigen in de leeftijd 0-100. De serie laat zien hoe Nederlanders hun verjaardagen vieren. Het project schetst een rijk en complex beeld van de hedendaagse samenleving. Aan de serie wordt nog steeds gewerkt om de reeks van 100 verjaardagsfeesten te completeren. De serie verscheen ook in boekvorm en was eerder in 2013 onderdeel van de Fotomanifestatie Noorderlicht.

Entree: € 16,50. Aanmelden via de website www.bordjecultuur.nl. Aanmelden kan tot woensdag 10 december, 16.00 uur.

Uitgebreide informatie over het programma vindt u op www.bordjecultuur.nl

Door Henk Boer

Geef een reactie