Hoogeveen – Op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, organiseert Amnesty International de jaarlijkse Schrijfmarathon.

Amnesty-groep Hoogeveen organiseert deze actie nu voor de derde keer. Overal ter wereld klimmen mensen in de pen om te strijden tegen onrecht. Als brievenschrijver vraagt men om de vrijlating van gewetens gevangenen, om berechting van daders van mensenrechtenschendingen, om terugdringing van de doodstraf, marteling en discriminatie. Ook kan men de slachtoffers van mensenrechtenschendingen moreel ondersteunen door een solidariteitskaart schrijven.

Schrijf mee op 9 en 10 december in Hoogeveen
Iedereen die wil meedoen aan Amnesty’s Schrijfmarathon kan op 10 december van 13.00 tot 17.00 uur terecht in de Bibliotheek aan de Willemskade. Burgemeester Karel Loohuis zal de schrijfmarathon officieel openen. Het singer-songwritersduo My Dearest Dear uit Groningen zorgt van 14.30 tot 15.15 uur voor de muzikale omlijsting. Op 9 november zullen ook de leerlingen van het Alfa College tijdens hun pauze in de pen klimmen.
In de week voorafgaand aan 10 december wordt er geschreven in de lessen van diverse scholen in Hoogeveen: De onderbouw OSG Wolfsbos doet mee, evenals de onderbouw van het Roelof van Echten College Bentinckspark, het Roelof van Echten College afd. Griendtsveen en Julianastraat en de Internationale Schakelklas van OSG Wolfsbos. Ook wordt er in de lessen van het Harm Smeenge College aandacht gegeven aan de schrijfmarathon.
Op alle locaties zijn voorbeeldteksten aanwezig, wat het schrijven makkelijker maakt.

Schrijven helpt écht!
Amnesty Nederland organiseert de Schrijfmarathon voor de vierde keer. De afgelopen evenementen waren een enorm succes. Vorig jaar werden er vanuit Nederland 101.892 brieven verstuurd. Nu hoopt Amnesty de 150.000 te bereiken, want hoe hoger de stapel brieven, des te groter is de vuist tegen onrecht.
Want schrijven is een eenvoudig maar ijzersterk en doeltreffend actiemiddel. Iedereen kan er aan meedoen en het werkt! Wereldwijd bestoken mensen autoriteiten die de mensenrechten aan hun laars lappen met stapels brieven. Zo’n bombardement aan brieven maakt indruk en dwingt wetshandhavers om mensen eerlijker te behandelen. Want niemand wil te boek staan als onderdrukker, folteraar of tiran.

‘Ik dacht dat ik zou sterven’
Dit jaar wordt onder andere geschreven voor de Egyptische fotograaf Shawkan. Hij filmde het uiterst gewelddadige politieoptreden tegen vreedzame demonstranten: ‘Het was net een Hollywoodfilm. Het leek wel of ik middenin een oorlog was beland. Er waren kogels, traangas, schoten, politie, soldaten, tanks.’ Shawkan werd opgepakt, mishandeld en gegeseld met een riem, waarbij de gesp in zijn oog kwam. ‘Ik dacht dat ik zou sterven’. Amnesty zet zich in voor de onmiddellijke vrijlating van Shawkan, die alleen maar gebruikmaakte van zijn recht op vrije meningsuiting.

‘Het voelt fantastisch’
De Mexicaanse Yecenia Armenta ontving tijdens de Schrijfmarathon 2015 meer dan achtduizend brieven. ‘Ik heb alle brieven gelezen. De brievenschrijvers doen het mooiste wat ze kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen. Het voelt fantastisch.’ Armenta zat sinds juli 2012 in de gevangenis nadat ze, na vijftien uur marteling en het dreigement dat haar kinderen gedood zouden worden, een moord bekende die ze niet had begaan. Op 7 juni 2016 kwam ze vrij.
Behalve Yecenia Armenta, kwamen na de Schrijfmarathon van 2015 ook de Amerikaan Albert Woodfox, Phyoe Phyoe Aung uit Myanmar, Fred Bauma en Yves Makwambala uit de Democratische Republiek Congo en Leyla en Arif Yunus uit Azerbeidzjan vrij, en er werden maatregelen genomen om kindhuwelijken in Burkina Faso te voorkomen.

Door Henk Boer

%d bloggers liken dit: