Amsterdam/Hoogeveen – Bij het ontbreken van een Nationaal Kampioenschap in de categorie junioren D staan de Nationale D-spelen bekend als het officieuze NK voor deze groep atleten.br2

Om mee te doen aan deze wedstrijd moet je een door de organisatie vastgestelde limiet hebben behaald. Het was Britt Roos van HAC’63 eerder dit jaar gelukt om zich te kwalificeren toen ze tijdens de C/D competitie een tijd neerzette van 3:13:89. Deze tijd betekende destijds ook een nieuw clubrecord en die is sindsdien ook niet meer verbeterd.

De tijd van Britt was ook goed genoeg om geplaatst te worden in de snelste van twee series op de 1000 meter. De race van Britt ging precies zoals ze van te voren samen met haar trainer Bas Harsema had gepland en dat was strijden vanaf plek twee voor een goede eindtijd. Britt liep goed op de tweede positie en kon Laura van Langen die in eerste positie liep goed bijhouden en kwam in de openingsronde door in 69 seconden. Ze kon het tempo goed vasthouden en kwam met nog maar 200 meter te gaan in 2.27 door op het 800 meter punt. Dit zou op de 800 meter al een nieuw clubrecord hebben betekend voor de Ruiner atlete. Maar het was ook dit punt dat Britt het wat zwaarder begon te krijgen en dat de nummer in de race afstand begon te nemen van het talent van HAC’63. Uiteindelijk wist Britt in een tijd van 3:12:24 de finish te halen. Hiermee snoept ze weer wat van het clubrecord af en stijgt ze ook weer op de nationale ranglijst. Laura van Langen uit Hoorn won zoals verwacht het goud, de atleet van SAV die zich had gekwalificeerd met een supertijd van 3.04,51 kwam in een tijd dat rond de 3.06 ligt over de finish.

Britt kijkt trots terug op haar zilveren medaille. ‘’We gingen heel hard van start. Eigenlijk iets te hard. Maar we liepen meteen met z’n tweeën weg. De laatste 200 meters waren zwaar, Laura van Langen versnelde en ik probeerde mee te gaan maar er ontstond een klein gaatje. Maar ik ben echt heel erg blij met het zilver!’’

Wat de toekomst gaat brengen voor Britt is natuurlijk nog niet bekend, haar trainer geeft in ieder geval aan dat resultaten niet het belangrijkste zijn.’’ De Komende tijd gaan we lekker verder trainen en doorontwikkelen, resultaten zijn niet belangrijk. Het belangrijkste is om technisch te blijven ontwikkelen en plezier te houden met verantwoorde trainingen’’ aldus Bas Harsema die ook aangaf dat Britt misschien ook nog wel wat sneller had kunnen lopen als de wind wat minder hard was geweest.

Door Henk Boer

Geef een reactie