Amersfoort/Hoogeveen – afgelopen zaterdag wist de 35-jarige Harm-Jan Martens uit Hoogeveen beslag te leggen op het brons op de 5000 meter tijdens het NK Masters in Amersfoort. De atleet van HAC’63 is bezig met een succesvol seizoen met nationale en internationale prijzen.

Brons voor Harm

Voor Martens is het zijn eerste jaar in deze leeftijdscategorie en hij laat meteen van zich horen. Met het brons geeft Harm-Jan Martens een vervolg al zijn al succesvol seizoen. Eerder dit jaar wist de Hoogevener al de nationale titel tijdens de NK Cross op zijn naam te zetten en een paar weken terug wist hij ook al het zilver tijdens het EK op de Cross te bemachtigen. Deze beide prestaties zijn in teamverband neergezet. Dit deed hij met zijn loopmaten uit het Budget-Bestratingteam van HAC’63.

Het brons op de 5000 meter is daarentegen een individuele prestatie. Martens geeft aan dat hij zich niet richtte op een mooie finishtijd, maar dat hij koos voor een strategische wedstrijd. Harm-Jan wist namelijk dat er twee atleten waren die rond de 15:30,00 liepen en dat die normaal gesproken te sterk zouden zijn. Hij besefte zich wel dat hij zich wel kon mengen in de strijd om het brons. Daarom legde hij zijn focus op Matthijs de Vroome(Groningen Atletiek), die hem vorige week nog in Zwolle versloeg.

Martens had geluk dat tijdens de 5000 meter de masters in de categorieën 35+ werden ingedeeld met masters uit de categorie 40+ en 45+. Hierdoor had Harm-Jan een paar goede hazen voor zich lopen. De laatste ronde gingen alle remmen los bij de Hoogevener en liep Harm-Jan een ronde van 64 seconden. Mede hierdoor kwam hij in een mooie tijd van 16:02,17 over de finish. Dit betekend naast het brons tevens een verbetering van het Clubrecord die Harm-Jan een week eerder op zijn naam wist te schrijven.

Door Henk Boer

Geef een reactie