Leerlingen RvEC helpen kinderen in Tanzania naar school

Hoogeveen – Schoolboeken, een rugtas en een pen om mee te schrijven. Voor de brugklassers van locatie Bentinckspark van het Roelof van Echten College de normaalste zaak van de wereld.

RvEC

Maar voor veel kinderen in het dorpje Rubya in Tanzania een grote wens. De kersverse brugklassers steken de komende weken de handen uit de mouwen om hun leeftijdsgenootjes in Afrika naar school te helpen. Willem Urlings, oud-burgemeester van Hoogeveen, en oud-wethouder Ton Bargeman kwamen namens de School van Frank de aftrap geven voor het project.

Flessen inzamelen, een rommelmarkt houden of zelfs tegen betaling je laten bekogelen met natte sponsen. De leerlingen zijn tot alles bereid, nadat ze gehoord hebben wat het betekent voor kinderen in Tanzania om naar school te mogen. “De armoede is ontzettend groot en veel kinderen moeten thuis blijven omdat hun ouders school niet kunnen betalen of omdat ze zelfs geen ouders meer hebben”, vertelt Bargeman. De klas luistert aandachtig. “Voor deze kinderen betekent naar school ontzettend veel. Het betekent een kans om zich te ontwikkelen en een beroep te leren. En voor slechts 40,- euro kan een kind al een jaar naar school.”

Initiatief bij de leerling
Na de les gaan de leerlingen enthousiast aan de slag. De eerste cupcakes zijn verkocht, lege flessen worden ingezameld en de eerste betaalde karweitjes uitgevoerd. “Het is prachtig om te zien hoe enthousiast de leerlingen reageren”, zegt Bargeman. “Met dit project willen we het initiatief bij de leerlingen leggen. We hebben ze gevraagd wat zij kunnen en willen doen om kinderen in Rubya te helpen. Deelname aan de actie is ook niet verplicht en dan is geweldig om te zien dat ze zich inzetten voor leeftijdsgenoten die het minder hebben getroffen.”

Eind oktober volgt nog een tweede gastles op het RvEC. In november wordt het project in Afrikaanse stijl afgesloten en wordt de opbrengst bekend gemaakt.

Foto: Ton Bargeman vertelt brugklassers van het RvEC wat het betekent voor kinderen in Tanzania om naar school te mogen.

Door Henk Boer

Geef een reactie