YouTube player
YouTube player

HOOGEVEEN – Morgenavond is het kerstavond. Juist in dit bewogen jaar verlangden we misschien wel meer naar kerst dan andere jaren. Wat hadden we graag met familie of vrienden getafeld, herinneringen opgehaald, samen spelletjes gedaan, naar de kerk wellicht en genieten van het samenzijn. We hadden gehoopt op een versoepeling van maatregelen voor de kerst. Helaas loopt het dit jaar anders.


Het kabinet heeft moeten besluiten tot een lockdown. En dat is geen eenvoudige beslissing kan ik u verzekeren. We weten wat dat doet met ons, met onze inwoners, onze ondernemers, kinderen, jongeren, ouderen en kwetsbaren. De situatie is zeer ernstig. Ook in de gemeente Hoogeveen zagen we de afgelopen weken het aantal besmettingen behoorlijk oplopen. De maatregelen zijn ongekend ingrijpend als slotakkoord van een heftig jaar. Er zit echter niets anders op dan opnieuw gehoor te geven aan de maatregelen. En ik snap dat dat niet meevalt, voor niemand.

De kinderen hadden alweer thuis les, iedereen zit – meer dan in het voorjaar – op elkaars lip. Ondernemers wiens zaak gesloten is, hebben grote zorgen. De vaste lasten lopen door, de omzet is weg. Terwijl er ook nog eens fors was geïnvesteerd om alles corona-proof te kunnen doen. Ik kan u vertellen: het water staat velen aan de lippen. Ook de bioscoop, bibliotheek, theater en musea zijn weer gesloten. Kledingzaken, bouwmarkten, tuincentra en heel veel andere zaken blijven dicht. Terwijl dit de weken zijn waarin zij een belangrijk deel van hun omzet verdienen. Dat is zuur.

En zuur is het ook voor u, die nu de plannen moet herzien en de warmte waar u zo aan toe was, moet missen. De ouderen en kwetsbaren. Hoe zorgen we ervoor dat ze niet vereenzamen? En niet te vergeten voor jongeren. Die hebben het lastig. Het past bij hun leeftijd en ontwikkeling om eropuit te gaan, contact te hebben met hun leeftijdsgenoten en van hun vrijheid te genieten. En juist deze vrijheid wordt nu ingeperkt. Als ik dan terugdenk aan toen ik 14, 18 of 24 was, dan snap ik heel goed hoe lastig ze het hebben.

De waarheid is dat er dit jaar minder kan en tot 19 januari is dat nog iets minder. Maar er komt straks ook weer een moment dat we weer meer ruimte hebben. Tot die tijd moeten we samen door de zure appel heen. Het helpt als we samen kijken en zoeken naar wat er wél kan tot 19 januari.

Als gemeente hebben we oog voor kwetsbare gezinnen en kinderen én de ondernemers. Ik vraag u ook om naar elkaar om te kijken. Juist nu. Naar uw (groot)ouders, de buurman of buurvrouw of tante die alleen is. Bel, maak een praatje, bied hulp aan, breng een pannetje soep of zet iets anders lekkers voor de deur. En vier kerst op afstand samen. Door hetzelfde te koken, door samen online te proosten of bidden. En nee, dat is niet hetzelfde, maar hopelijk gezien de omstandigheden toch waardevol.

Laten we – op afstand – meer dan ooit samen zijn, veerkracht tonen en aandacht hebben voor elkaar. Dat kunnen we, dat hebben we eerder laten zien en dat is opnieuw nodig. Samen de schouders eronder zetten, flexibel zijn, gewoon doen. Houd moed en hou vol. Alleen samen komen we hier doorheen.

Ik wens u allen gezegende, zalige en fijne kerstdagen.

Karel Loohuis

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: