Studenten Handhaver Toezicht en Veiligheid krijgen bijzonder gastcollege
HOOGEVEEN – Eerstejaars studenten Handhaver Toezicht en Veiligheid van het Alfa-college kregen donderdag 30 januari een unieke les. Burgemeester Karel Loohuis deelde in een anderhalf uur durende gastles aan de Voltastraat 33  in Hoogeveen zijn kennis over openbare orde en veiligheid met de studenten.

Het idee om de burgemeester te vragen voor deze gastles ontstond bij docent Janna Wester. “Veel van de handhavers komen na het bepalen van hun diploma in dienst van een gemeente. Op het gebied van openbare orde en veiligheid vallen de handhavers direct onder het gezag van de burgemeester. Ik heb burgemeester Loohuis daarom uitgenodigd om hierover zijn ervaring te delen”, zo vertelt ze.

In de gastles vertelde burgemeester Loohuis aan de achttien studenten over verschillende zaken die voor de aankomende handhavers van belang zijn. Zo kwam onder andere de rol van de handhaver en hun bevoegdheden aan bod. Ook ging hij in op onderwerpen zoals de inzet van de ME, wel of geen bewapening, een eventueel vuurwerkverbod en kwamen boerenprotesten ter sprake.

Burgemeester Loohuis vertelt: “Het was goed om deze praktijkvoorbeelden en diverse misstanden te delen met de studenten.” Burgemeester Loohuis voelde zich thuis voor de klas, hoewel het even geleden was dat hij als docent eind jaren ’80 geschiedenis gaf. Hij vertelt daarover: “Het was fijn om mijn oude vak weer even op te pakken. “

Als het aan het Alfa-college ligt, komt er een vervolg. Docente Janna: “De studenten kennen in principe de theorie al, die is eerder in de les behandeld. Maar dat de burgemeester over de praktijk kan vertellen maakt het erg betekenisvol. Zeker voor herhaling vatbaar!”

Door Henk Boer

Geef een reactie