Hoogeveen – Burgemeester Karel Loohuis heeft op donderdag 4 mei in aanwezigheid van de schrijfster Jessica Verhagen. het boek “ Vergeten kinderen” uitgereikt aan Sly en Demi, leerlingen van groep 6 en 8 van de Juliana van Stolbergschool. Het boek wordt diezelfde dag ook vanuit de gemeente verstuurd naar alle basisscholen in de gemeente Hoogeveen.
Het boek vertelt dat in het voorjaar van 1945 in onze gemeente zwaar ondervoede kinderen vanuit de gemeente Reeuwijk naar Drenthe zijn gekomen. Ze kwamen ook in Hoogeveen om aan te sterken. De tocht vanuit Reeuwijk naar Hoogeveen was gevaarlijk. Er werd ‘s nachts gevaren. De kinderen lagen benedendeks en lagen op stro. In een hoek stond een emmer waar de kinderen hun behoefte op konden doen. Als er golven waren kon je wel nagaan wat er gebeurde. “Vies, vuil en onder de vlooien kwamen de kinderen aan” vertelde de burgemeester. De kinderen konden hier aansterken en werden zo van de hongerdood gered.
Het boek “Vergeten kinderen”, geschreven door Jessica Verhagen, vertelt dit “vergeten” verhaal en laat zien wat Hoogeveen voor die kinderen heeft betekend. Ook las Jessica nog een gedeelte voor uit haar boek waarbij de kinderen aandachtig luisterden
De burgemeester stelde ook nog vragen oven herdenken en vrijheid. Veel kinderen wisten die te beantwoorden.
Samenvatting boek Vergeten kinderen
Vlak na de hongerwinter, op een koude maandagochtend in maart 1945, verzamelen zich ouders en kinderen op de loswal in Waddinxveen. De kinderen zijn ondervoed, ze gaan per schip naar Drenthe om aan te sterken. Men weet niet voor hoe lang. Ook de pleeggezinnen zijn onbekend. Maar men vertrouwt op de dominee en de nood is hoog.
Oorlogsvluchtelingen in eigen land.
In 2016 vond de auteur, kleindochter van dominee Warmenhoven het reisdagboek uit 1945. In dit dagboek beschreef hij dit transport, waarvan hij de hoofdleider was. Dit boek bevat een reconstructie van deze reis en is verteld vanuit de kinderen die deel uitmaakten van deze tocht. De verhalen van de ‘kindjes’ van toen zijn aangrijpend, persoonlijk en geven een indringend beeld van wat het is om kind te zijn in oorlog.
In dit boek ook het verhaal van alle stille helden die hebben meegewerkt aan dit kindertransport en de kindjes liefdevol hebben opgevangen in hun eigen gezin en huis.
De persoonlijke interviews van de kindjes van de tocht, samen met het reisverslag en foto’s uit die tijd, maken dit een uniek boek, over kinderen in de oorlog. Het is maatschappelijk relevant omdat er nu zovele kinderen uit oorlogsgebieden hun toevlucht zoeken in Nederland. Dit boek geeft een uniek kijkje in een aangrijpend deel van de Nederlandse geschiedenis, die we gezamenlijk bijna zijn vergeten.