Maatschappelijk

Buurtbemiddeling start in gemeente Meppel

Hoogeveen/Meppel – Blaffende honden, elke dag een mopperende buurman aan de deur en in de verte twee ruziënde buurtbewoners. Dit zijn zo maar enkele voorbeelden die buurtbemiddelaars in de praktijk tegen-komen. In de gemeente Meppel start met ingang van het nieuwe jaar het project Buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is een laagdrempelige voorziening waar buren en buurtgenoten situaties met elkaar oplossen onder begeleiding van buurtbemiddelaars.

Zo werkt Buurtbemiddeling De bemiddeling houdt in dat getrainde bemiddelaars naar het verhaal van beide partijen luisteren. Ze geven geen oordeel, ze spelen niet voor rechter, ze zijn neutraal. Ze helpen de partijen zelf een oplossing vinden. Het voordeel van Buurtbemiddeling is dat bewoners hun problemen niet bij poli-tie of justitie neerleggen, maar proberen er onder begeleiding van bemiddelaars onderling uit te komen. Daarmee kan worden voorkomen dat de spanning te hoog oploopt en komt er uiteindelijk een oplossing die voor beide partijen aanvaardbaar is.

Voor wie is Buurtbemiddeling bedoeld? Buurtbemiddeling is er voor alle inwoners van de gemeente Meppel die in een conflictsituatie zit-ten of dreigen te komen met buren/buurtgenoten. Om gebruik te kunnen maken van Buurtbe-middeling wordt alleen van u gevraagd om mee te werken aan een werkbare oplossing tussen beide partijen. Ook organisaties kunnen problemen tussen buren of buurtgenoten aanmelden: medewerkers van Welzijn Mensenwerk, medewerkers van de woningbouwcorporaties, politie, gemeente, huisartsen en andere organisaties. Buurtbemiddelaars komen de meest uitlopende situaties tussen buren tegen. Situaties waardoor mensen zich soms niet meer prettig voelen in hun huis of buurt. Terwijl met bemiddeling de situa-tie enorm kan opknappen. In 2016 werd maar liefst 70% van de aangemelde zaken in Nederland goed opgelost via Buurtbemiddeling.

Vrijwilligers Het team van vrijwilliger buurtbemiddelaars dat actief is in gemeente Hoogeveen en De Wolden zal dit ook in Meppel gaan oppakken. Zij zoeken nieuwe collega’s om het team te versterken. Voor meer informatie over de functie kunt u terecht op vrijwilligershoogeveen.nl of neemt u contact op met coördinator Hetty de Bruin (vanaf 4 januari) via tel 0528 278 855 of e-mail: buurtbemiddeling@swwh.nl.