Hoogeveen – Tijdig in gesprek gaan is dé oplossing voor problemen tussen buren. Komt u er zelf niet uit, dan kunt u buurtbemiddeling inschakelen om grotere problemen te voorkomen.buurt-bemiddeling

Vorig jaar is er 48 keer contact gelegd met Buurtbemiddeling De Wolden & Hoogeveen. Door de inzet van 12 vrijwillige buurtbemiddelaars kon 64% van de meldingen een oplossing gevonden worden.

Buurtbemiddeling Hoogeveen, onderdeel van SWW, bestaat al negen jaar. Sinds anderhalf jaar wordt Buurtbemiddeling ook ingezet in gemeente De Wolden. Voor beide gemeenten zoekt de organisatie nog vrijwilligers die een gedegen opleiding krijgen. Een vrijwilliger vertelt dat als mensen zelf ergens niet meer uitkomen, het voldoening geeft om ze net even dat zetje te geven. “Ze moeten het uiteraard zelf doen. Vaak is een paar gesprekken voldoende.” De vrijwilliger krijgt een training, maar het is wel belangrijk om een aantal basisvaardigheden te hebben. “Je moet goed kunnen luisteren, jezelf integer en onafhankelijk opstellen. Het belangrijkste is om het gevoel, ‘het verhaal achter de boodschap’, boven water te halen.”

Buurtbemiddeling is gratis beschikbaar voor alle inwoners van de gemeente Hoogeveen en De Wolden. Iedereen die een oplossing of advies zoekt voor een probleem met de buren of het voorkomen daarvan, kan een beroep doen op buurtbemiddeling.

Door Henk Boer

Geef een reactie