HOOGEVEEN – De Drentse burgemeesters hebben besloten dat het knallen met carbid op oudejaarsdag kan doorgaan. Eerst mocht dat nog met vier personen. Maar na de nieuw landelijke coronaregels van het kabinet mogen dat er nog maar twee zijn.

Burgemeester Loohuis benadrukt dat carbidschieten alleen verantwoord is als dit gezond en veilig kan volgens de landelijke coronaregels en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Publiek mag er niet bij zijn en de activiteit mag niet het karakter krijgen van een evenement; er mag geen vermaak

zijn in de vorm van bijvoorbeeld een tent en een tap. Carbidschieten mag alleen buiten 75 meter. Van een woning en de melkbus waarmee wordt geschoten mag niet meer dan vijftig liter inhoud hebben.

De gemeente geeft dit jaar geen vuurtonnen uit en plaatst ook geen containers waarin vreugdevuren kunnen worden ontstoken. Ook eigen vreugdevuren en vuurtonnen in de publieke ruimte zijn niet toegestaan. ”Ik had het ook liever anders gezien. Maar vuurtonnen en vreugdevuren leiden tot samenkomsten. Die we ons niet kunnen veroorloven. Nu het met de besmettingscijfers nog steeds erg slecht gaat’, zegt burgemeester Karel Loohuis. Daar komt volgens de burgemeester bij dat het toestaan. Van vuurtonnen en vreugdevuren zich ook niet verhoudt tot de landelijke maatregelen om afstand tot elkaar te houden.

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: