Hoogeveen – Bij de elfde Cascaderun op 9 april lopen nogal wat familieleden in groepjes mee. Tijdens de gezamenlijke viering van de kerstdagen is de Hoogeveense Cascaderun zichtbaar één van de gespreksonderwerpen geweest.

Dat blijkt uit cijfers van Inschrijvingen.nl. In het lange feest- en vooral familieweekend van 23 t/m 25 december hebben zich meer mensen ingeschreven dan tijdens ‘normale’ dagen. Overigens zijn de exacte cijfers niet bekend, maar wel de trend. Dat aan de Cascaderun wordt deelgenomen door groepjes hardlopers, vaak in gezins- of familieverband of met vriendengroepen, blijkt ook uit onderzoek in 2015 van de Hanze Hogeschool.

‘Jongens tegen de meisjes’
De jaarlijkse Cascaderun is niet alleen een sportief hardloopevenement, maar ook een beetje een competitie tussen ‘de jongens en de meisjes’. Globaal ligt het aantal inschrijvingen gelijk, maar op dit moment blijkt uit de trend dat de mannen een neuslengte voorlopen. Het verschil is nu één procent, iets dat gemakkelijk moet zijn in te halen door de dames.

Postuur
Wat verder opvalt is dat de gemiddelde loper tot nu toe een gemiddeld postuur heeft (maatje M of L voor het bestelde hardloopshirt) en dat hij of zij met een gemiddelde leeftijd van 39 jaar iets jonger is dan in eerdere jaren. De oudste deelnemer is tot nu toe 78 jaar.

Alle streken
De deelnemers komen weer uit alle streken van ons land. Alle provincies zijn vertegenwoordigd en de lopers zijn afkomstig uit 226 woonplaatsen verdeeld over 4 landen.

Door Henk Boer

Geef een reactie