Hoogeveen – Het Drentse hardloopevenement de Hoogeveense Cascaderun steekt met kop en schouders uit boven andere sportevenementen in ons land. Het Hoogeveense sportfestijn wordt door deelnemers en bezoekers met een hoger cijfer gewaardeerd dan evenementen als de start van de Tour de France in Utrecht, het WK Schaatsen en collega hardloopwedstrijden.

testloop-cascaderun (03)-1Het Lectoraat Praktijkgerichte Sportwetenschap van de Hanzehogeschool Groningen heeft voor de Hoogeveense Cascaderun een waardering gemeten van 8,9. Ter vergelijking: de start van de Tour de France kreeg van de deelnemers en bezoekers een 8, het WK Schaatsen werd gewaardeerd met een 7,9 en de bekende collegaloop de Zevenheuvelenloop krijgt een 7,6. Het Lectoraat doet onder meer onderzoek naar sportevenementen in ons land. Het is onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen.

Cascaderun
De Hoogeveense Cascaderun wordt dit jaar op zondag 17 april gehouden. Op het programma staan de 5 mijl, de 10 mijl, de Unicefloop en nieuw is dit jaar de GigaG Cascaderun, voor mensen met een beperking. Wie nog mee wil doen moet zich nu echt inschrijven. De limiet is in zicht en over enkele dagen sluit de inschrijving. Inschrijven kan op www.cascaderun.nl

Hoge waardering
Het onderzoek ‘Cascaderun Hoogeveen onderzoek sociaal maatschappelijk impact’ is in november 2015 gehouden onder de deelnemers en bezoekers en is onderdeel van het promotieonderzoek van Hans Slender. De hoge waardering voor het grootste hardloopevenement van Drenthe is maar een van de opvallende uitkomsten. Ook op andere sociaal-maatschappelijke aspecten blijkt de Cascaderun een opvallend evenement.

In beweging komen
Bijzonder is volgens de onderzoekers dat de Hoogeveense Cascaderun veel deelnemers trekt die normaal niet aan sport doen. Dat is een categorie mensen waar landelijk miljoenen in worden geïnvesteerd om ze in beweging te krijgen, waarbij resultaten vaak tegenvallen. De Hoogeveense Cascaderun lukte het in 2015 zonder enige subsidie wel. Ongeveer 700 mensen die nog nooit lid zijn geweest van een sportvereniging deden mee aan de run over 5 of 10 mijl en kwamen dus echt in beweging. De runs kunnen alleen goed worden gelopen als er vooraf goed voor geoefend is. Uit het onderzoek bleek dan ook dat de meeste deelnemers regelmatig getraind hadden voor het evenement.

Trots
Het onderzoek toont ook aan dat het evenement van grote betekenis is voor de Hoogeveense samenleving. Inwoners zijn trots op de deelnemers en het evenement en vinden dat het de stad op een goede manier op de kaart zet.

Cijfers
Meer cijfers uit het onderzoek:
– 44,7% van de deelnemers komt uit Hoogeveen
– 30,2% komt uit een andere plaats in Drenthe
– 51,8% is man, de verhouding man/vrouw is bijna gelijk
De Hoogeveense Cascaderun wordt mogelijk gemaakt door tientallen vrijwilligers die het jaar door bezig zijn met de hardloopwedstrijd en ruim 650 vrijwilligers op de dag zelf. Vorig jaar trok het evenement tussen de 30.000 en 40.000 bezoekers.

Door Henk Boer

Geef een reactie