Hoogeveen – De organisatie van de tiende Cascaderun is er bijna klaar voor. Bij wijze van spreken staan de atleten al in de startblokken. De laatste puntjes moeten nog op de ‘i’ en dan kan het startschot worden gegeven op zondag 17 april.

Start Cascaderun 2014

De run dit jaar is een belangrijk jubileum. Het festijn was tien jaar geleden een gewaagd idee van een groepje loopvrienden. Nu is de Cascaderun uitgegroeid tot het hoogst gewaardeerde sportevenement in ons land, volgens een onderzoek van de Hanzehogeschool.

Cascadesfeer
Heel Hoogeveen begint Cascadeblauw te kleuren. Overal wapperen al de vlaggen en veel lopers rennen hun oefenrondjes al in een shirt van de Cascaderun. Nieuw en opvallend dit jaar zijn de manshoge letters die het woord Cascaderun vormen op het plateau boven de Cascade in de Hoofdstraat, naast De Stoeke. Hoogeveen is Cascadestad! Daarover kan geen misverstand bestaan.

Vieren
Wie jarig is trakteert en dat gebeurt dan ook dit jaar. Alle deelnemers die de run uitlopen krijgen een medaille. De mensen die alle edities hebben gelopen – en nu dus voor de tiende keer meedoen – krijgen een oorkonde en ze krijgen een eervolle vermelding bij de club van tien in de Hoogeveensche Courant na de Cascaderun. Daarnaast worden de voornamen van deze deelnemers in een gouden achtergrond op de startnummers afgedrukt. Ook bijzonder is dit jaar het VIP-vak (A+). Dat is gereserveerd voor iedereen die de afgelopen maanden minstens negen testlopen heeft uitgelopen en deelnemers die voor de 10de keer meedoen.

Salvo
De start dit jaar wordt oorverdovend. Natuurlijk ontbreekt het startschot en de opzwepende muziek van de Pirates of the Caribean niet, maar vanaf het dak van het nieuwe gemeentehuis worden ook meerdere salvo’s gegeven met carbid-kanonnen. De renners worden nu echt weggeschoten.

GigaG Cascaderun
Een echte primeur in dit jubileumjaar is de GigaG Cascaderun, voor mensen met een beperking. Zij rennen hun eigen rondje van een dikke kilometer. Meer dan honderd deelnemers hebben zich hiervoor opgegeven en dat overtreft alle verwachtingen.

De Mol
De Unicefloop wordt dit jaar afgelegd door 1500 kinderen. Bijzonder is dat mol –en Unicefambassadeur– Klaas van Kruistum het startschot geeft. Dat de kinderen niet voor niets lopen blijkt uit de opbrengst van vorig jaar. Met elkaar liepen de ‘renners van de toekomst’ genoeg rondjes om bijna 40.000 euro over te maken aan Unicef.

Finish
In totaal doen dit jaar 8600 mensen mee aan de Hoogeveense Cascaderun. De meeste natuurlijk op de 5 en de 10 mijl. Die lopers krijgen onderweg meer muziek te horen dan andere jaren. Maar liefst 20 groepen/bandjes en muzikanten spelen de renners naar de finish. Onderweg gaan er duizenden liters water door in 8000 sponzen en 20.000 bekertjes water. En aan de finish wachten duizenden bananen, sinaasappels, flesjes sportdrank en ijsjes op de vermoeide Cascaderunners.

Spectaculaire eindshow
Het beste bewaart de organisatie misschien wel tot het einde. Na de run en het feest (dat al om 13.00 uur begint) is er om 21.15 uur een spectaculaire eindshow op het Van Echtenplein. Wat de show is, blijft geheim. Wel kan verraden worden dat zelfs de Emir van Dubai, Mohammed bin Rasjid Al Maktoem, de show besteld heeft.

Programma

  • Unicef Kinderloop 09.50 uur
  • GigaG Cascaderun 13.00 uur
  • 10 Engelse Mijl 13.35 uur
  • 5 Engelse Mijl 14.00 uur
  • Cascaderun Afterparty 13.00 – 22.00 uur (kruising Hoofdstraat/Kerkstraat en Van Echtenplein)
  • Spectaculaire eindshow 21.15 uur (Van Echtenplein)

Door Henk Boer

Geef een reactie