Nieuweroord – CDA-raadslid Henk Reinders uit Nieuweroord is met 993 stemmen gekozen tot Statenlid voor het CDA in Drenthe. Dat werd maandag duidelijk in de vergadering van het centraal stembureau in Assen over de definitieve verkiezingsuitslag. Foto Reinders en KoekoekHet CDA haalde in totaal ruim 28.000 stemmen binnen, 14,4% van alle uitgebrachte stemmen, en werd daarmee net niet de grootste. CDA-lijsttrekker Henk Jumelet haalde wel de meeste stemmen binnen van alle Drentse kandidaten, bijna 18.000. Met zijn vertrek naar Assen maakt Reinders in de Hoogeveense gemeenteraad ruimte vrij voor Peter Koekoek, die al sinds 2010 opvolgend raadslid is voor het CDA.

Reinders: ‘Meer aandacht voor Hoogeveen in Assen’
Reinders was jarenlang actief in de Hoogeveense politiek. Eerst als (opvolgend) raadslid en later ook als fractievoorzitter. In zijn verkiezing tot Statenlid ziet Reinders vooral een kans om de Hoogeveense belangen ook in Assen over het voetlicht te brengen: ‘De afgelopen jaren is gemeente Hoogeveen te weinig in beeld geweest bij de Provinciale Staten. Ik vind dat onze hoek van de provincie meer aandacht en geld verdient dan het tot nu toe gekregen heeft en zal me daarvoor in gaan zetten.’ Verder pleit Reinders voor inzet op meer werkgelegenheid in Drenthe en een zichtbaar actief provinciebestuur.

Koekoek: ‘Doet de gemeente nog wel de juiste dingen?’
Reinders neemt afscheid van de gemeenteraad in de openbare raadsvergadering van 23 april. In dezelfde vergadering zal Peter Koekoek worden geïnstalleerd als zijn opvolger. Koekoek is geen onbekende in de politiek, al sinds 2010 is hij opvolgend raadslid van de CDA-fractie in Hoogeveen en hij is erg blij met zijn nieuwe functie: ‘Ik vond het al heel wat om twee keer verkiesbaar op de kandidatenlijst te staan. Maar het is natuurlijk helemaal mooi om nu ook echt raadslid te mogen worden. In de drie jaar die er nog zijn tot de volgende verkiezingen zal ik het uiterste er uit halen.’ Koekoek wordt op zijn beurt als opvolgend raadslid opgevolgd door Marry Bakker. Voor Bakker is dit een terugkeer in de Hoogeveense politiek, tussen 2010 en 2014 was zij al eens raadslid voor het CDA. Over de portefeuilles van Koekoek en Bakker zal in de fractie nog vergaderd worden, maar met één thema wil Koekoek zich in ieder geval gaan bezig houden: ‘De Nederlandse democratie bestaat dit jaar precies tweehonderd jaar en de gemeenten bestaan officieel sinds 1851. In die tijd is er veel veranderd. De gemeenten zijn steeds meer gaan doen en tegelijkertijd is onze samenleving ook veranderd. Hoog tijd dus om eens goed te kijken of we als gemeente nog wel doen wat de samenleving van ons verwacht’.

Door Henk Boer

Geef een reactie