HOOGEVEEN – Het CDA wil dat het kanaal terugkomt in de Alteveerstraat, in het centrum van Hoogeveen. Voor de partij is dit een speerpunt voor de verkiezingen. Het kanaal met bijbehorende haven staat al jaren in de officiële visies van de gemeente, maar het CDA wil nu echt een concreet plan. Het kanaal moet de Hoogeveense historie als turfstad zichtbaar maken. Om dat onderwerp onder de aandacht te brengen, organiseren CDA’ers Erik-Jan Kreuze, Klaas Kroezen en Aaf-Tineke Bisschop een erfgoedwandeling.

Volgens Bisschop maakt een kanaal in het centrum Hoogeveen aantrekkelijker voor bezoekers en helpt het water op te vangen na extreme regenbuien. Maar het belangrijkste voor haar is dat de historie van Hoogeveen weer meer zichtbaar wordt. Ooit was Hoogeveen, met zijn talloze kanalen en bruggen, het Venetië van Nederland. Die naam zal Hoogeveen niet meer terugkrijgen, maar met het kanaal in de Alteveerstraat kan het verhaal van oud Hoogeveen wel weer beter verteld worden, denkt Bisschop.

Zaterdag 17 februari wordt het verhaal van oud Hoogeveen al verteld tijdens de erfgoedwandeling. Samen met de Historische Kring, Die Luyden van ’t Hooge Veene en Stichting Drentse Praam heeft het CDA een route uitgestippeld. Al wandelend door het centrum van Hoogeveen wordt verteld over de geschiedenis. De route voert onder andere over het oude DOC-terrein, een speciale tijdelijke expositie over de Drentse turfvaart en naar de oude synagoge, waar een presentatie wordt gegeven door onderduikers museum De Duikelaar. Op verschillende plaatsen worden de wandelaars voorzien van eten en drinken. De wandeling start om 10.00 uur bij de CDA-winkel, Hoofdstraat 107. Aanmelden kan nog tot 15 februari via info@samenthuisinhoogeveen.nl.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: