Hoewel ik niet zo handig ben met computers, langzamerhand heb ik wel begrepen dat het ‘onderwerps-balkje’ bij een mail erg belangrijk is. Daar moet de hele boodschap eigenlijk instaan. Dat kan heel nauw luisteren: Nu kreeg ik een mailtje na de dienst van afgelopen zondag. In de balk HZW. Een nieuwe code?

klaagmuur Jeruzalem

Nog weer een soort Covid-19 of RIVM, of is het ‘naar aanleiding van’? Het waren inderdaad de letters van de woorden ‘Horen, Zien en Weten’. Bijbelwoorden die we mogen delen bij alle zorgen en moeiten in deze coronatijd. Bijbelwoorden, en ik leg het, ook op verzoek, nog een beetje verder uit. Waar staan die woorden nou precies in de Bijbel. Lees nog maar eens Exodus 2 : 24: “God hoorde hun jammerklachten en dacht aan het verbond dat Hij met Abraham, Isaak en Jakob gesloten had” en Exodus 3 : 7: “De Heer zei: “ik heb gezien hoe ellendig mijn volk er in Egypte aan toe is, ik heb hun jammerklachten over hun onderdrukkers gehoord, ik weet hoe ze lijden”. Dit is uit de verhalen van Israël in Egypte, verhalen van pijn en onderdrukking, verdriet en zorg om je leven.

De HEER gaat in gesprek met Mozes bij de brandende braamstruik. De weg naar de bevrijding, Pascha-Pasen, wordt ingezet! Ik heb gehoord het roepen, bidden, Ik heb gezien de ellende en Ik weet, spreekt de HEER. Weten, in Bijbeltaal gaat het heel diep. Weten, bijvoorbeeld naar de woorden van een lied, een Psalm: Heer die mij ziet zoals ik ben, Gij zijt zo diep vertrouwd met mij, wie weet mijn wegen zoals Gij – Ps. 139. Horen, zien en weten, een nieuwe code! HZW, dat las ik in dat balkje in de mail. Dat is het onderwerp en dat bleek ook uit de mail zelf.

Na betrokken opmerkingen over de dienst van afgelopen zondag, sloot de mailschrijver af met: Eén ding weten we zeker: Covid-19 tast het Woord niet aan!! Het voelt als een hart onder de riem voor ons allemaal. Op weg naar Pasen. Vandaar dat ik dit nog eens, zoals beloofd, door geef. Dit Terzijde.

Hier het word document van de column om uit te printen.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: