Hoogeveen – Zaterdag 27 augustus a.s. bruist het in Hoogeveen en omstreken van de cultuurhistorie. In samenwerking met de Stichting Aktiviteitencommissie ’t Oekie heeft het Comité Open Monumentendag (TROP, SLGD en Die Luyden) een cultuurhistorische markt en een kampement vol levende geschiedenis georganiseerd, aansluitend aan de Jaarmarkt van Hollandscheveld.pr slgd hollandscheveld

Vanaf het kruispunt bij de oude kerk van Hollandscheveld is het Rechtuit omgevormd met kramen van diverse organisaties, waar we ons erfgoed door geborgd weten. Genealogische organisaties, verhalenwerf en bibliotheek, toeristische organisaties, landschapsbeheer Drenthe, Stichting Levende Geschiedenis Drenthe, de bijenvereniging, Huus van de Taol, onze carbidstichting, de trommelslager en een 15-tal oude ambachten gericht op onze geschiedenis, geven zicht op wat ze voor ons betekenen of hebben betekend. Het grasveld bij de kerk is ingericht als kampement van mensen uit de vroege ijzertijd, de Merovingische tijd, de periode dat de Heren van Ruinen hier nog de baas waren, de 16e en de 17e eeuw, noem maar op. Hierbij is uit gegaan van organisaties van levende geschiedenis, met een link naar de geschiedenis van Hoogeveen en omstreken.

Patriotten patrouilleren. De SAS, Special Air Service, was betrokken bij de bevrijding van 1945. Ze staan met wachtposten bij het kruispunt………. Bij de kerk…. En in die kerk draait de hele dag de oude dorpsfilm uit 1959. Wie tijd en zin heeft, de kerk staat vol met oude foto’s van verdwenen ambachten….

De cultuurhistorische dag is verspreid over drie locaties. Maar er zijn natuurlijk meer monumenten en monumentale gebouwen, eveneens te bezoeken……. De beide andere locaties:

Op “Kijkje in de Brouwerij” kunnen geïnteresseerden kennismaken met de brouwers van de Hoogeveense speciaalbieren van Jonge Beer Brouwerij. De deuren zijn op 27 augustus geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Bezoekers kunnen vragen stellen aan de brouwers Alie en Jan de Vries en men kan uitleg krijgen over het brouwproces en de speciaalbieren van Jonge Beer Brouwerij. Ook kan men een mini-proeverij bestellen om zo kennis te maken met de verschillende biersmaken van de brouwerij, of een bier-ig cadeau kopen.

De molen aan de Van Echtenstraat te Hoogeveen is van 10:00 tot 16:00 uur voor het publiek geopend. De molenaars en een aantal medewerkers zullen aanwezig zijn om tekst en uitleg te geven over de molen en het molenaarsvak. Er worden rondleidingen gegeven en bij voldoende wind zal er gemalen worden. In en om de molen zullen tevens enige activiteiten plaatsvinden. Zo is er een demonstratie kantklossen en is Boekbindcentrum “De Hummelhoeve” present om inzage te geven in het ambacht boekbinden. Ook zal een aantal kunstschilders van schilderscollectief “Zelus” actief aan het werk zijn rond de molen. Voor de inwendige mens wordt gezorgd. Er is een gratis proeverij van zelfgebakken molencakes en kruidkoek. Bovendien kan er ambachtelijk bereid schepijs gekocht worden bij de kraam van IJsboerderij “Sonneclaer” of een warme wafel worden gegeten bij de Zeeuwse Wafelbakker. De molen geeft op deze wijze op uitbundige wijze tevens vorm aan haar deelname aan de Drentse Molendag.

Sommige van onze mooie oude monumenten zijn (bijna) alle dagen open. Te denken is aan het Schippershuus, dat in de in 1633 gebouwde rentmeesterswoning van de Compagnie van 5000 Morgen is gevestigd, en het Huis met de Duivengaten: een pand uit omstreeks 1660. Andere monumenten zijn alle zondagen open, op de ochtend en/of de avond: onze oude kerken. Elim kent een prachtige kerk uit het begin van de 20e eeuw, Hollandscheveld heeft een waterstaatskerk uit 1851, Hoogeveen een Grote Kerk uit 1804 (huidige vorm) en in de buurt diverse andere bijzondere kerken.

Nadere informatie: 0528 275584 of pr@slgd.nu

Door Henk Boer

Geef een reactie