Michel Stempher
Het eerste damteam van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) uit Hoogeveen leek lange tijd op weg naar wen gigantische sensatie, maar een zeker lijkende teamoverwinning ging in en tegen Apeldoorn in rook op, doordat twee zeker lijkende uitslagen in het nadeel van de Hoogeveners uitvielen.

img_7755

Hiermee sloeg de virtuele 11-9 overwinning om in een 11-9 nederlaag. Het tweede van MTB deelde de punten met de reserves van Heerenveen en het derde ging, ondanks vier blauwe noteringen, ten onder met 14-6 tegen Wapenveld.

Teamtopscorer Michel Stempher nam het op tegen de jarige Gep Leeflang. Vanuit de opening verkreeg Stempher licht voordeel, maar in het middenspel koos Stempher voor het verkeerde plan. Hierna deelde Leeflang de lakens uit, maar Stempher speelde koelbloedig naar een gelijkspel. Rick Hakvoort trof grootmeester Andrej Kalmakov. Hakvoort ging vroeg in de partij de aanval in en Kalmakov, maar Kalmakov weigerde de omsingeling. Hakvoort kwam hierna niet in de problemen met een remise als resultaat. Klaas Hendrik Leijenaar verkreeg gunstig klassiek tegen Hendrik van der Zee. Van der Zee onderkende zijn nadeel en ruilde vakkundig naar remise. Natalia Sadowska en Hein Meijer speelden een zeer rustige partij: de offensieve pogingen van weerszijden werden door beide spelers in de kiem gesmoord, hetgeen resulteerde in een gelijkwaardige remise. (4-4)

Maikel Palmans ging tegen grootmeester Alexander Presman vrijwillig in de korte vleugelopsluiting staan. Na het verbreken hiervan leken de schijven van Presman ietwat gunstiger te staan, maar Maikel Palmans liet zich niet gek maken en pakte remise. Joël Palmans belandde in een bijzonder onaangename klassieke stelling tegen Joost Hooijberg. Hooijberg besloot opeens van alles te offeren om daarmee een rondslag in te leiden. Deze rondslag was echter op slag remise. Zainal Palmans trof in Jasper Lemmen de meest gevaarlijke speler van Apeldoorn. Zainal Palmans kwam erg lastig te staan, maar het is onduidelijk of de remisegrens daadwerkelijk overschreden is. Lemmen kreeg de winstvoering in elk geval niet voor elkaar. (7-7)

Met nog drie borden te gaan ging een sensatie in de lucht, aangezien Nick Waterink op winst stond en de posities op de andere twee borden leken gelijkwaardig te zijn. Maarten Wichgers gaf het goede voorbeeld door Bas Messemaker inderdaad op remise te houden. In het vroege middenspel nam Wichgers een damcombinatie. Na de damafname stond Wichgers onder druk, maar in wederzijdse tijdnoodfase vond Wichgers voortdurend de juiste zetten. Antoine Koster speelde een geheel gelijkwaardige partij tegen Michiel Kloosterziel. In een dun standje ging Kloosterziel voor de enig resterende winstkans. Koster liep in tijdnood alsnog in de val en hiermee kwam Apeldoorn op voorsprong. Nick Waterink speelde een ijzersterke partij tegen Frerik Andriessen en kwam zelfs gewonnen te staan. Andriessen bleef echter knokken voor wat hij waard was en daarmee sleepte hij uiteindelijk het elfde bordpunt voor Apeldoorn uit het vuur. (11-9 Apeldoorn)

Mede dankzij deze zure nederlaag bezet het eerste tiental van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) de laatste plaats. Zaterdag 12 november wacht de thuiswedstrijd tegen WSDV Wageningen. Het tweede en derde spelen deze dag, ook in eigen huis, tegen respectievelijk Drachten en Laren.

Door Henk Boer

Geef een reactie