Door Michel Stempher
Schiedam/Hoogeveen – Het eerste tiental van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) heeft uit bij podium kandidaat Van Stigt Thans Schiedam een nipte 12-8 nederlaag geleden. Enkele grootmeesters van Van Stigt Thans werden behoorlijk aan het wankelen gebracht, maar dit bleek niet voldoende voor een sensatie. Zowel het tweede (tegen Roden/Leek) als het derde (tegen Zwolle) speelde 10-10.

hoogeveen-2

Antoine Koster nam het op tegen MI (Meester Internationaal) Anton van Berkel. Vanuit de opening koos Koster voor de aanval en Van Berkel besloot deze aanval te omsingelen. Nadat de voorpost eraf was, leek de stand gelijkwaardig; wel keek Koster aan tegen een ietwat nadelige schijvenverdeling. Van Berkel begreep de stand beter dan Koster, waardoor Koster beetje bij beetje in de verdrukking kwam en verloor. Van Stigt Thans kon niet lang genieten van de voorsprong. Nick Waterink leek weggedrukt te worden door Peter van der Stap en dit was waarschijnlijk ook wel zo, maar Waterink groef een gruwelijke valkuil in de stand. Van der Stap liep er zonder aarzeling vol overheen, waarna hij genadeloos de afgrond in werd gecombineerd. (2-2)

Natalia Sadowska kreeg een ‘nieuwtje’ voorgeschoteld van Jitse Slump. Sadowska bouwde haar stand op, zoals gebruikelijk is in de reguliere variant. Slump toonde in het middenspel aan waarom zijn andere opbouw scherper is via een onorthodoxe ruil de hoek in. Sadowska’s centrum stond hierna volledig omsingeld, hetgeen haar ondergang werd. Rick Hakvoort trof in GMI (Grootmeester Internationaal) Anatoli Gantvarg een viervoudig wereldkampioen. Desondanks knalde Hakvoort vanaf de opening met een ‘Agafonov-opening’ vol de aanval in. Gantvarg wist niet wat hem overkwam en beging enkele grove fouten in de zware omsingeling. Hakvoort had een mooie remise binnen. Zainal Palmans trof in Jeroen Kos een speler die dezelfde rustige speelstijl hanteert. De partij liep dan ook vrij geruisloos remise, hoewel Palmans in het late middenspel enigszins onder druk stond. Maarten Wichgers trof in GMI Ron Heusdens een voormalig Nederlands kampioen. In het middenspel ging Wichgers aan de leiding met en stond veel sterker. In het late middenspel had Wichgers een opgelegde kans om de winst (?) binnen te slepen met een logisch doorbraakplan. Echter, koos hij voor plan B, welke verloor. (8-4 Van Stigt Thans).

Michel Stempher speelde tegen GMI Rob Clerc. Stempher was niet onder de indruk en speelde een uitermate scherpe opening met als idee een aanval te plaatsen. Clerc liet deze aanval niet toe, hetgeen betekende dat er een rustige klassieke structuur op het bord ontstond. Stempher stond iets gemakkelijker en dankzij enkele technische zetten werd Clerc tot tweemaal toe gedwongen een noodstop te maken. Stempher leek af te stevenen op een gigantische sensatie, maar een wanhoop combinatie van Clerc, hetgeen resulteerde ineen gelijkspel. Winst zat vast wel in. Joël Palmans trof in Casper Remeijer een speler die net als hij zeer rustig op zoek gaat naar voordeeltjes. In het middenspel leek Remeijer de beste papieren te hebben, maar Joël Palmans verdedigde zich vakkundig. Maikel Palmans speelde tegen GMI Mor Seck. Seck was de enige grootmeester die de Hoogeveense opponent wat druk kon opleggen, maar Palmans maakte op de beslissende momenten geen fouten, waardoor het remise werd. Klaas Hendrik Leijenaar werd getrakteerd op een bekend schijnoffer door MI Frits Luteyn. Het gevolg was dat Leijenaar tegen een optisch hopeloze stand aankeek, maar wonder boven wonder wist Leijenaar de partij remise te houden. (12-8 Van Stigt Thans)

Het eerste van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) mag uiterst tevreden zijn over deze 12-8 nederlaag tegen de podium kandidaat uit Schiedam: maar liefst drie (top)grootmeesters werden stevig aan het wankelen gebracht. Op 14 oktober komen de dammers van 020 uit Amsterdam op bezoek in Hoogeveen. MTB heeft nog een rekening te vereffenen met deze club, aangezien zij in 2014 in de laatste ronde abrupt een einde maakte aan de titelaspiraties van de Hoogeveners door te winnen. MTB stond dit seizoen van de eerste tot en met de voorlaatste ronde op de eerste plek, maar moest door dit verlies genoegen nemen met de derde plek. Het tweede en derde nemen het op 15 oktober, ook in eigen huis, op tegen respectievelijk BDV Borne en SSS Kampen.

Door Henk Boer

Geef een reactie