Hoogeveen – De dammers van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) zijn er niet in geslaagd voor een stunt te zorgen tegen de buren uit Hijken. De gasten, met voormalige wereldkampioenen Harm Wiersma en Roel Boomstra binnen de gelederen, wisten driemaal tot winst te komen, terwijl namens de thuisploeg alleen Macadou N’Diaye op het scorebord belandde.

Het tweede tiental wist het uiterst belangrijke duel tegen Winschoten wel in winst om te zetten (12-8) en het derde speelde erg sterk, maar moest toch zijn meerdere erkennen in Hijken 3, dat daarmee het kampioenschap bewerkstelligde.

Kort na het begin van de wedstrijd bleek dat een van de klokken een zo goed als lege batterij had. Na het vervangen van deze klok was de burenruzie echt begonnen. Klaas Hendrik Leijenaar (tegen Aleksej Domchev) en Natalia Sadowska (tegen Hendrik van der Zee) maakten het nog niet zo spannend (gelijkwaardige puntendelingen), maar de oud-wereldkampioen Harm Wiersma zette een statement door ‘gewoon’ de 1-om-3 damcombinatie uit te halen tegen Maarten Wichgers. Wichgers zette deze bewust open, maar na het uitvoeren van de combinatie bleek dat de berekening niet klopte. (2-4 Hijken)

Rick Hakvoort speelde als vanouds snel en na een grote afwikkeling leek de partij bloedeloos remise te worde. Hakvoort nam echter te veel risico en kwam nog verloren staan. De Hoogevener mocht van geluk spreken dat Jacob Okken de winstgang niet wist te vinden. Bé Eggens speelde een zware partij tegen Wouter Sipma. Eggens zag geen andere optie dan voortdurend aan de noodrem te trekken, hetgeen resulteerde in een tempoachterstand. Deze achterstand in tempi bleek, gelukkig voor MTB, niet doorslaggevend. Nick Waterink nam het op tegen Roel Boomstra, de beste speler van Nederland en tevens oud-wereldkampioen. Waterink leek last te hebben van hoogwatervrees, want hij speelde een uiterst zwakke opening: iets waar hij normaal nooit last van heeft. Boomstra liet vervolgens geen spaan meer heel van zijn tegenstander. (4-8 Hijken)

Michel Stempher, de man in vorm, speelde ook ditmaal een zeer sterke partij, hoewel ditmaal niet geheel de verdienste van Stempher. Wouter Wolff, wellicht het grootste damtalent van Nederland met al een achtste plek op het wereldkampioenschap op zak, nam na een uiterst behoudende partij van beide kanten veel te veel risico. Stempher had de keuze uit twee zeer goed ogende varianten, maar hij koos in tijdnood voor het verkeerde plan. Hierdoor verzuimde Stempher voor de derde keer op rij te winnen van een (groot)meester, maar de overgebleven remise was alsnog een prima resultaat. Joël Palmans trof in Hans Jansen ongetwijfeld de meest exotische grootmeester. Palmans bleef echter zeer rustig spelen, waardoor hij vrij gemakkelijk remise behaalde. Met een tussenstand van 6-10 zorgde Auke Scholma voor de genadeklap. In een voordelige stelling besloot Palmans, met het oog op de tussenstand, een risicovolle variant te kiezen. Scholma toonde vervolgens aan dat de variant té risicovol was. Macodou NDiaye deed nog iets terug voor de thuisvereniging door de voorpost van Jan Ekke de Vries te verorberen, maar dit was slechts voor de statistieken. (8-12 Hijken)

Over twee weken wacht het belangrijke duel bij concurrent Damlust Gouda. Bij winst is de hoofdmacht van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) verzekerd van lijfsbehoud. Bij verlies lijkt de nacompetitie onafwendbaar.