Hoogeveen – Het tiental van damclub M(ijnheer) T(ruck) B(anden) uit Hoogeveen heeft de zeer belangrijke thuiswedstrijd tegen Dammend Tilburg winnend afgesloten. Na een knotsgekke wedstrijd, waarin iedere partij een winnaar had kunnen opleveren, bleek Hoogeveen de vereiste elf bordpunten op het scorebord te hebben gezet. Het tweede en derde van MTB moesten hun meerdere erkennen in het tweede en derde van Damcombinatie Fryslân.

Het eerste woord was aan de gasten uit Tilburg. Rick Hakvoort speelde als vanouds ontzettend snel, maar kwam ditmaal wel in de problemen. In een ogenschijnlijke lastige stelling beging Hakvoort een gigantische blunder: tegenstander Thijs van den Broek kreeg een schijfwinst van één zet diep in de schoot geworpen. Dit voordeel gaf de oud-jeugdwereldkampioen niet meer uit handen. Michel Stempher, die de vorige ronde grootmeester Bulatov versloeg, speelde ook ditmaal een zeer sterke wedstrijd. De tamelijk onbekende dammeester uit Kameroen, Massinga Damien Aligna, kwam nog goed terug in de wedstrijd maar in een gelijkwaardige positie zette de Kameroener een verrassende damcombinatie open. Stempher profiteerde van dit buitenkansje en hiermee tekende hij voor de gelijkmaker. (2-2)

Vervolgens volgde er een drietal puntendelingen. Natalia Sadowska stond de gehele partij optisch gemakkelijker dan Jasper Daems, maar Daems kwam nooit in echt grote problemen. Anders was het in de partij tussen Macodou N’Diaye en Martijn de Leeuw. In een partij die erg snel vorderde kreeg N’Diaye alle centrumvelden onder controle. De Leeuw, die bezig is aan een fantastisch seizoen, was niet onder de indruk en forceerde vrij gemakkelijk richting remise. Maarten Wichgers had daarentegen alle geluk van de wereld tegen Toby Hage. In een stelling waarin Wichgers al een schijf achterstond, had Hage de mogelijkheid om in één zet schijven van de Hoogevener vast te ketenen. Hage miste om duidelijke redenen deze gemakkelijke winstvoering en een zet later bleek al het voordeel ineens in rook te zijn opgegaan. (5-5)

Maikel Palmans, inmiddels woonachtig in het Belgische Leuven, trof in Jimmy Depaepe een landgenoot. Jimmy Depaepe werkte toe naar een principiële strijd, welke hij minder bleek te beheersen dan Maikel Palmans. In een al moeizame stand schoof Depaepe zijn verdedigende schijf op, waardoor Maikel Palmans een vrije doorloop naar dam kreeg. Depaepe mocht nog hopen op remiseplakkers, maar iedere plakker bleek zelfmoord. Zainal Palmans had het uiterst lastig tegen de Fransman Kevin Machtelinck. Al in de opening moest Zainal Palmans een positioneel nadeeltje toestaan. Machtelinck speelde vervolgens uiterst sterk, maar hij kreeg het op de streep allemaal net niet op een rij. Toine Brouwers zorgde voor de Tilburgse gelijkmaker. Nick Waterink liet een ogenschijnlijk simpele remisevariant voor wat het was en koos in plaats daarvan voor een kamikaze-idee. Het leek lang goed te gaan, totdat Brouwers een wachtzet inlaste. Hierdoor ging het plan van Waterink niet meer op en daarmee bleek de stelling onmiddellijk een ruïne. (8-8)

Antoine Koster speelde zeer sterk tegen Koos van Amerongen. Van Amerongen restte niets anders dan te verdedigen, maar hij deed dit met verve. Het slotakkoord was aan Klaas Hendrik Leijenaar. De topscorer van MTB bleef uiterst kalm tegen Yves Vandeberg en pakte heel geleidelijk meer strategische sleutelvelden. Vandeberg manoeuvreerde nog naar een eindspel, maar dit bleek een volstrekt kansloos eindspel. (11-9 voor MTB)

Met deze 11-9 overwinning van M(ijnheer) T(ruck) B(anden) op naaste concurrent Dammend Tilburg lijkt voorlopig degradatiegevaar bezworen, maar in de laatste drie speelrondes kunnen de damschijven nog verkeerd gaan schuiven. Over twee weken staat in Hoogeveen de burenruzie tussen MTB en titelkandidaat Hijken DTC op het programma.